Brownie Alexandry
Jednogłośnie stwierdziliśmy ze Starszym Dzieckiem, że dobre, ale jadaliśmy już lepsze brownie.
Opis i zdjęcia na blogu Alexandry bardzo mnie zachwyciły, ale niestety, nie mogę zaliczyć tego ciasta do kategorii: "ulubione".
Jest proste, mocno czekoladowe, pachnące - teoretycznie nie ma się do czego przyczepić. Dzieciom (zwłaszcza Starszemu Siostrzeńcowi) smakowało.
Po raz pierwszy spotkałam się z proszkiem do pieczenia w przepisie. Przecież prawdziwe brownie jest go pozbawione - musi wyjść mokre, lekko gliniaste i klejące.
Dziwne.
Może to będzie Wasze ulubione brownie? My wolimy inne.
Przepis:
226g masła
szklanka cukru
4 jajka, lekko roztrzepane
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180C. Kwadratową foremkę 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnku, dodać cukier, wymieszać. Lekko przestudzić, dodać jajka i wanilię, mieszając energicznie, żeby nie zrobiła się jajecznica.
W misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem i solą. Wlać maślaną masę, wymieszać widelcem lub łyżką na jednolitą mieszaninę.
Przelać do formy, piec 37-40 minut (piekłam 30 i to chyba za długo, 25 by wystarczyło). Studzić formę na kratce.
Opis i zdjęcia na blogu Alexandry bardzo mnie zachwyciły, ale niestety, nie mogę zaliczyć tego ciasta do kategorii: "ulubione".
Jest proste, mocno czekoladowe, pachnące - teoretycznie nie ma się do czego przyczepić. Dzieciom (zwłaszcza Starszemu Siostrzeńcowi) smakowało.
Po raz pierwszy spotkałam się z proszkiem do pieczenia w przepisie. Przecież prawdziwe brownie jest go pozbawione - musi wyjść mokre, lekko gliniaste i klejące.
Dziwne.
Może to będzie Wasze ulubione brownie? My wolimy inne.
Przepis:
226g masła
szklanka cukru
4 jajka, lekko roztrzepane
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180C. Kwadratową foremkę 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnku, dodać cukier, wymieszać. Lekko przestudzić, dodać jajka i wanilię, mieszając energicznie, żeby nie zrobiła się jajecznica.
W misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem i solą. Wlać maślaną masę, wymieszać widelcem lub łyżką na jednolitą mieszaninę.
Przelać do formy, piec 37-40 minut (piekłam 30 i to chyba za długo, 25 by wystarczyło). Studzić formę na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz