Kurczak z białą fasolką i tymiankiem
Ugotowany celem zużycia nadmiaru selera naciowego, nagromadzonego niechcący w lodówce.
Całkiem smaczne danie, choć nie zachwycające. Starszy stwierdził, że poza pierwszą dwudziestką i coś w tym jest.
Zostawię sobie przepis, ale nie jestem pewna, czy do niego wrócę.
Danie znalezione (znów!) na BBCGoodFood.
Przepis:
2 łyżki oleju
400g kurzych udek bez skóry (użyłam piersi z kurczaka)
cebula, posiekana
2-3 marchewki, posiekane
2-3 łodygi selera naciowego (posiekane)
łyżeczka suszonego tymianku
liść laurowy
600ml bulionu warzywnego (lub z kurczaka)
2 puszki białej fasolki (po 400g każda)
posiekana pietruszka
Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę, marchew i seler naciowy, wymieszać, smażyć kilka minut.
Wsypać tymianek, dodać liść laurowy i bulion, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu 40 minut.
Dodać odcedzoną fasolkę, dusić 5-10 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką.
Podawać z pieczywem.
Całkiem smaczne danie, choć nie zachwycające. Starszy stwierdził, że poza pierwszą dwudziestką i coś w tym jest.
Zostawię sobie przepis, ale nie jestem pewna, czy do niego wrócę.
Danie znalezione (znów!) na BBCGoodFood.
Przepis:
2 łyżki oleju
400g kurzych udek bez skóry (użyłam piersi z kurczaka)
cebula, posiekana
2-3 marchewki, posiekane
2-3 łodygi selera naciowego (posiekane)
łyżeczka suszonego tymianku
liść laurowy
600ml bulionu warzywnego (lub z kurczaka)
2 puszki białej fasolki (po 400g każda)
posiekana pietruszka
Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę, marchew i seler naciowy, wymieszać, smażyć kilka minut.
Wsypać tymianek, dodać liść laurowy i bulion, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu 40 minut.
Dodać odcedzoną fasolkę, dusić 5-10 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką.
Podawać z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz