Najlepsze ciasto drożdżowe
Ciasto, które bije na głowę wszystkie inne "placki drożdżowe".
Jest boskie.
To najlepszy przepis na zwykłe ciasto drożdżowe z owocami (lub bez) i kruszonką. Prosty jak stół i wart każdej poświęconej mu chwili. Wymaga użycia miksera z hakiem do zagniatania ciasta lub innego mieszająco-zagniatającego sprzętu, bo rękami nie damy rady, jest za rzadkie. Ale w tym całe clou! Jest rzadkie, więc upieczone nie jest zbite, twarde ani suche. I o to chodzi.
Najpierw podgrzewamy masło z mlekiem i cukrem, do mocno ciepłej mieszaniny dodajemy jajka i wkruszamy świeże drożdże. Zostawiamy na dwie godziny w ciepłym miejscu, aż się ładnie spieni.
Dodajemy przesianą mąkę, miksujemy 15 minut na gładkie i lśniące ciasto, przekładamy do blachy, układamy owoce i kruszonkę.
Następnie pozwalamy urosnąć w nagrzanym piekarniku, z otwartymi drzwiczkami.
Potem dopiekamy jeszcze 25 minut i możemy się rozkoszować prze-przepysznym ciastem. Puszystym, pachnącym, cudownym.
Szczegółowy przepis na Kwestii Smaku. Jest genialny, polecam wszystkim wielbicielom drożdżowego.
Ja już nie szukam innego.
Nie ma po co :)
Jest boskie.
To najlepszy przepis na zwykłe ciasto drożdżowe z owocami (lub bez) i kruszonką. Prosty jak stół i wart każdej poświęconej mu chwili. Wymaga użycia miksera z hakiem do zagniatania ciasta lub innego mieszająco-zagniatającego sprzętu, bo rękami nie damy rady, jest za rzadkie. Ale w tym całe clou! Jest rzadkie, więc upieczone nie jest zbite, twarde ani suche. I o to chodzi.
Najpierw podgrzewamy masło z mlekiem i cukrem, do mocno ciepłej mieszaniny dodajemy jajka i wkruszamy świeże drożdże. Zostawiamy na dwie godziny w ciepłym miejscu, aż się ładnie spieni.
Dodajemy przesianą mąkę, miksujemy 15 minut na gładkie i lśniące ciasto, przekładamy do blachy, układamy owoce i kruszonkę.
Następnie pozwalamy urosnąć w nagrzanym piekarniku, z otwartymi drzwiczkami.
Potem dopiekamy jeszcze 25 minut i możemy się rozkoszować prze-przepysznym ciastem. Puszystym, pachnącym, cudownym.
Szczegółowy przepis na Kwestii Smaku. Jest genialny, polecam wszystkim wielbicielom drożdżowego.
Ja już nie szukam innego.
Nie ma po co :)
Komentarze
Prześlij komentarz