Crinkle cookies z masłem orzechowym
Czas płynie, a chęć do gotowania nie wraca.
Coś tam przyrządzam, coś tam jem, ale bez werwy.
Napisała do mnie M., zaniepokojona brakiem nowych wpisów na blogu. Specjalnie więc dla niej ten post i te naprawdę przepyszne ciasteczka.
Robiłam już różne ciastka z masłem orzechowym, ale żadne nie zachwyciły mnie (i moich dzieci), jak te.
Cudownie miękkie, z delikatną cukrową skorupką.
Moje wyszły trochę grubsze i z mniejszą ilością pęknięć niż w oryginale, nie wiem dlaczego.
Wiem za to, że są boskie, a Starsze Dziecko stwierdziło: "róbmy je częściej!".
Przepis pochodzi z blogu Averie Cooks.
Przepis:
duże jajko
113g miękkiego masła
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mąki
łyżeczka sody
szczypta soli
cukier do obtoczenia
W misie miksera utrzeć masło z masłem orzechowym, jajkiem, dwoma rodzajami cukru i wanilią. Ucierać około 4 minut, do uzyskania puszystej masy.
Zeskrobać masę ze ścianek, dodać mąkę z solą i sodą, zmiksować do połączenia składników, przez około minutę.
Ciasto podzielić na 12 równych części, ulepić kulki i odłożyć na tacę, lekko spłaszczyć. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na minimum 2h - maksymalnie 5 dni. Etap chłodzenia jest obowiązkowy, inaczej ciasto rozpłynie się podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180C góra/dół. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każde ciasto obtoczyć lekko w cukrze, układać w dużych odstępach na blasze.
Piec około 12 minut, aż brzegi lekko się zezłocą. Wierzch będzie blady i wyglądający na niedopieczony. Nie zdejmować ciastek z blachy przez jakieś 10 minut lub dłużej.
Coś tam przyrządzam, coś tam jem, ale bez werwy.
Napisała do mnie M., zaniepokojona brakiem nowych wpisów na blogu. Specjalnie więc dla niej ten post i te naprawdę przepyszne ciasteczka.
Robiłam już różne ciastka z masłem orzechowym, ale żadne nie zachwyciły mnie (i moich dzieci), jak te.
Cudownie miękkie, z delikatną cukrową skorupką.
Moje wyszły trochę grubsze i z mniejszą ilością pęknięć niż w oryginale, nie wiem dlaczego.
Wiem za to, że są boskie, a Starsze Dziecko stwierdziło: "róbmy je częściej!".
Przepis pochodzi z blogu Averie Cooks.
Przepis:
duże jajko
113g miękkiego masła
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mąki
łyżeczka sody
szczypta soli
cukier do obtoczenia
W misie miksera utrzeć masło z masłem orzechowym, jajkiem, dwoma rodzajami cukru i wanilią. Ucierać około 4 minut, do uzyskania puszystej masy.
Zeskrobać masę ze ścianek, dodać mąkę z solą i sodą, zmiksować do połączenia składników, przez około minutę.
Ciasto podzielić na 12 równych części, ulepić kulki i odłożyć na tacę, lekko spłaszczyć. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na minimum 2h - maksymalnie 5 dni. Etap chłodzenia jest obowiązkowy, inaczej ciasto rozpłynie się podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180C góra/dół. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każde ciasto obtoczyć lekko w cukrze, układać w dużych odstępach na blasze.
Piec około 12 minut, aż brzegi lekko się zezłocą. Wierzch będzie blady i wyglądający na niedopieczony. Nie zdejmować ciastek z blachy przez jakieś 10 minut lub dłużej.
Komentarze
Prześlij komentarz