Bananowo-jabłkowy chlebek z masłem orzechowym
Znów pusto i głucho na blogu :(
Nadal nie mam swojego domu ani piekarnika, ale staram się myśleć pozytywnie.
Z różnym skutkiem.
Dziś spontanicznie postanowiłam upiec chlebek bananowo-jabłkowy z masłem orzechowym. Owoce lekko przywiędły na kuchennym parapecie, były w sam raz do przetworzenia.
Zajrzałam na blog Averie i w wyszukiwarkę wpisałam: "banana". Pojawiło się mnóstwo propozycji, ale ograniczona jedyną mieszczącą się w mikropiekarniku foremką, wybrałam ten.
Niepotrzebny mikser, niepotrzebne miękkie ani twarde masło. Wszystko mieszamy widelcem.
I choć z przyjemnością upiekłabym skomplikowane ciasto, składające się z kilku warstw i miliona ingrediencji (jak ten Tort Oreo np.), to dziś muszę zadowolić się wypiekiem prostym i szybkim.
Zawsze coś.
Zaniosłam chlebek do pracy. Dziewczyny (jak zwykle) zachwycone. Ciasto zniknęło do ostatniego okruszka.
Zdjęcie zrobione na szybko, w naszym pokoju w pracy.
PS. Okazało się też, że w mikropiekarniku zmieści się też tortownica 20cm. Następnym razem ciasto będzie okrągłe :)
Przepis:
duże jajko
1/3 szklanki jasnego cukru muscovado
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki białego cukru
1/4 szklanki masła orzechowego (użyłam crunchy, z kawałkami orzeszków)
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
szklanka rozgniecionych bananów (2 duże lub 3 mniejsze)
szklanka startego na dużych oczkach jabłka
opcjonalnie: 50-100g groszków czekoladowych (w oryginale groszków z masła orzechowego)
Piekarnik nagrzać do 180C góra/dół. Keksówkę 20x13cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce umieścić jajko, olej, oba cukry, masło orzechowe, kwaśną śmietanę i wanilię. Dobrze wymieszać widelcem.
Dodać mąkę, proszek, sodę i sól, wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać banany i jabłko, wymieszać do połączenia, wsypać czekoladowe groszki, wymieszać, przełożyć do foremki.
Piec około 60 minut, ale sprawdzać już po 45. Każdy piekarnik inaczej piecze, trzeba pilnować.
Nadal nie mam swojego domu ani piekarnika, ale staram się myśleć pozytywnie.
Z różnym skutkiem.
Dziś spontanicznie postanowiłam upiec chlebek bananowo-jabłkowy z masłem orzechowym. Owoce lekko przywiędły na kuchennym parapecie, były w sam raz do przetworzenia.
Zajrzałam na blog Averie i w wyszukiwarkę wpisałam: "banana". Pojawiło się mnóstwo propozycji, ale ograniczona jedyną mieszczącą się w mikropiekarniku foremką, wybrałam ten.
Niepotrzebny mikser, niepotrzebne miękkie ani twarde masło. Wszystko mieszamy widelcem.
I choć z przyjemnością upiekłabym skomplikowane ciasto, składające się z kilku warstw i miliona ingrediencji (jak ten Tort Oreo np.), to dziś muszę zadowolić się wypiekiem prostym i szybkim.
Zawsze coś.
Zaniosłam chlebek do pracy. Dziewczyny (jak zwykle) zachwycone. Ciasto zniknęło do ostatniego okruszka.
Zdjęcie zrobione na szybko, w naszym pokoju w pracy.
PS. Okazało się też, że w mikropiekarniku zmieści się też tortownica 20cm. Następnym razem ciasto będzie okrągłe :)
Przepis:
duże jajko
1/3 szklanki jasnego cukru muscovado
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki białego cukru
1/4 szklanki masła orzechowego (użyłam crunchy, z kawałkami orzeszków)
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
szklanka rozgniecionych bananów (2 duże lub 3 mniejsze)
szklanka startego na dużych oczkach jabłka
opcjonalnie: 50-100g groszków czekoladowych (w oryginale groszków z masła orzechowego)
Piekarnik nagrzać do 180C góra/dół. Keksówkę 20x13cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce umieścić jajko, olej, oba cukry, masło orzechowe, kwaśną śmietanę i wanilię. Dobrze wymieszać widelcem.
Dodać mąkę, proszek, sodę i sól, wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać banany i jabłko, wymieszać do połączenia, wsypać czekoladowe groszki, wymieszać, przełożyć do foremki.
Piec około 60 minut, ale sprawdzać już po 45. Każdy piekarnik inaczej piecze, trzeba pilnować.
Komentarze
Prześlij komentarz