Bułki cynamonowe Averie
Kolejny weekend, kolejni goście.
To takie miłe - móc wreszcie zapraszać te wszystkie życzliwe osoby, które kibicowały, wspierały i trzymały kciuki.
Dzieci z dumą pokazują swoje pokoje, a ja za każdym razem w duchu przyznaję sobie order.
Dotrzymałam słowa.
Odwiedziły nas jak dotąd trzy rodziny, a lista jeszcze-nie-zaproszonych nadal długa.
Ale spokojnie, podołamy wszystkiemu :)
Dzisiejszych gości podjęliśmy czekoladowymi muffinkami i przecudownymi bułkami cynamonowymi.
Kocham mój piekarnik.
Robiłam już różne bułki cynamonowe, ale te były chyba najlepsze ze wszystkich.
Cudownie miękkie, z przepyszną polewą z kremowego serka. Ciasto można zostawić na noc w lodówce, co bardzo ułatwia pracę.
Są naprawdę wspaniałe - na ciepło i na zimno.
12 sztuk cynamonowej cudowności.
Powtórzę je na pewno. Drożdżowe bułeczki mają w sobie tajemną, kojącą moc.
Uwielbiam.
Przepis:
4 - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
7g suchych drożdży
szczypta soli
85g masła, stopionego
3 duże jajka
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
nadzienie: 113g miękkiego masła, szklanka jasnego cukru muscovado, 3-5 łyżeczek cynamonu
polewa: 56g miękkiego masła, 85g śmietankowego serka Twój Smak, szklanka cukru pudru
W misie miksera umieścić 4 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, drożdże i sól. Wymieszać i odstawić.
Masło stopić, lekko przestudzić. Jajka roztrzepać w misce, dodać maślankę. Wlać wszystko do suchych składników i zagniatać za pomocą haka około 10 minut. Ciasto raczej będzie rzadkie, co spowoduje, że bułeczki będą miękkie i puszyste. Jeśli jednak jest zdecydowanie za rzadkie, możemy dodawać po łyżce pozostałą 1/4 szklanki mąki. Nie powinno jednak być zbitą kulą.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 i 1/2 godziny.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat. Pozagniatać przez około 2 minuty, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 na 30 cm.
Na cieście rozsmarować masło, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Pokroić na 12 kawałków, ułożyć na blasze w lekkich odstępach.
Jeśli pieczemy następnego dnia - przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki do 16h.
Jeśli pieczemy od razu - przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, około 1 i 1/2 godziny.
Ciasto z lodówki przed pieczeniem wystawiamy na blat i zostawiamy w cieple na około godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 22-25 minut. Nie powinny mocno zbrązowieć, tylko lekko się przyrumienić (by były miękkie, nie suche).
Gdy się pieką przygotowujemy polewę - masło ucieramy z serkiem, na końcu dodajemy cukier puder.
Rozsmarowujemy na jeszcze gorących bułkach.
Najlepsze na ciepło, ale na zimno też przepyszne.
To takie miłe - móc wreszcie zapraszać te wszystkie życzliwe osoby, które kibicowały, wspierały i trzymały kciuki.
Dzieci z dumą pokazują swoje pokoje, a ja za każdym razem w duchu przyznaję sobie order.
Dotrzymałam słowa.
Odwiedziły nas jak dotąd trzy rodziny, a lista jeszcze-nie-zaproszonych nadal długa.
Ale spokojnie, podołamy wszystkiemu :)
Dzisiejszych gości podjęliśmy czekoladowymi muffinkami i przecudownymi bułkami cynamonowymi.
Kocham mój piekarnik.
Robiłam już różne bułki cynamonowe, ale te były chyba najlepsze ze wszystkich.
Cudownie miękkie, z przepyszną polewą z kremowego serka. Ciasto można zostawić na noc w lodówce, co bardzo ułatwia pracę.
Są naprawdę wspaniałe - na ciepło i na zimno.
12 sztuk cynamonowej cudowności.
Powtórzę je na pewno. Drożdżowe bułeczki mają w sobie tajemną, kojącą moc.
Uwielbiam.
Przepis:
4 - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
7g suchych drożdży
szczypta soli
85g masła, stopionego
3 duże jajka
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
nadzienie: 113g miękkiego masła, szklanka jasnego cukru muscovado, 3-5 łyżeczek cynamonu
polewa: 56g miękkiego masła, 85g śmietankowego serka Twój Smak, szklanka cukru pudru
W misie miksera umieścić 4 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, drożdże i sól. Wymieszać i odstawić.
Masło stopić, lekko przestudzić. Jajka roztrzepać w misce, dodać maślankę. Wlać wszystko do suchych składników i zagniatać za pomocą haka około 10 minut. Ciasto raczej będzie rzadkie, co spowoduje, że bułeczki będą miękkie i puszyste. Jeśli jednak jest zdecydowanie za rzadkie, możemy dodawać po łyżce pozostałą 1/4 szklanki mąki. Nie powinno jednak być zbitą kulą.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 i 1/2 godziny.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat. Pozagniatać przez około 2 minuty, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 na 30 cm.
Na cieście rozsmarować masło, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Pokroić na 12 kawałków, ułożyć na blasze w lekkich odstępach.
Jeśli pieczemy następnego dnia - przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki do 16h.
Jeśli pieczemy od razu - przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, około 1 i 1/2 godziny.
Ciasto z lodówki przed pieczeniem wystawiamy na blat i zostawiamy w cieple na około godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 22-25 minut. Nie powinny mocno zbrązowieć, tylko lekko się przyrumienić (by były miękkie, nie suche).
Gdy się pieką przygotowujemy polewę - masło ucieramy z serkiem, na końcu dodajemy cukier puder.
Rozsmarowujemy na jeszcze gorących bułkach.
Najlepsze na ciepło, ale na zimno też przepyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz