Ciastka z czekoladą - ulubione
Torty mogłyby dla mnie nie istnieć, tak samo jak makaroniki, rożki, bezy, wszelkie ciasta - "kostki", rurki z kremem oraz brzdąc.
Nie, nie i nie.
Nie jestem targetem.
Ale ciastka...
Nie raz dawałam wyraz swojej do nich miłości.
Dziś dzielę się z Wami przepisem na kolejne pyszne chocolate chip cookies.
Smakują wszystkim moim domownikom, a to nie zawsze się zdarza.
Miękkie masło jest tu niezbędne, w dodatku trzeba porządnie je utrzeć, ale warto zadać sobie odrobinę trudu.
O zasadności dodawania dwóch rodzajów cukru pisałam przy okazji owsianych ciastek z masłem orzechowym i białą czekoladą. Naprawdę warto kupić jasny cukier muscovado i zobaczyć różnicę.
Wiem, że jest upał, ale zróbcie sobie przyjemność.
Albo zachowajcie przepis na chłodniejsze dni.
Przepis (Brown Eyed Baker)*:
240g mąki pszennej minus dwie łyżki (patrz przepis)
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
240g mąki pszennej chlebowej, typ 850
1 i 1/4 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
280g miękkiego masła
140g jasnego cukru muscovado
113g zwykłego cukru
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 szklanki czekoladowych groszków, mlecznych lub gorzkich
Średnią miskę postawić na wadze kuchennej, wytarować. Mąkę pszenną zwykłą wsypać do miski, odważyć 240g, następnie odjąć z niej dwie łyżki i wsypać z powrotem do opakowania. Dosypać skrobi kukurydzianej do uzyskania wagi 240g. Dodać mąkę chlebową, sodę, proszek i sól. Wymieszać, odstawić.
Masło ucierać z dwoma rodzajami cukru na jasną, puszystą masę przez kilka minut. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując i zbierając ciasto ze ścianek, jeśli to konieczne. Wlać wanilię, jeśli używamy, a następnie wyłączyć mikser i wsypać mąki.
Zmiksować delikatnie, tylko do połączenia się składników, następnie wsypać czekoladowe groszki i dokładnie wymieszać.
Przygotować dwa duże talerze. Łyżką do lodów (lub w inny sposób) nakładać równe porcje i ułożyć obok siebie na talerzach. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2h (można dłużej, nawet do 24h).
Przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 180C. Ułożyć schłodzone ciastka na blasze, w odstępach od siebie. Piec 11-15 minut (piekę 11-12). Powinny delikatnie zbrązowieć na brzegach, ale środki powinny być lekko niedopieczone.
Studzić przez 10 minut na blasze, potem ostrożnie przenieść na kratkę i wystudzić całkowicie.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
*ze zmniejszoną ilością cukru
Komentarze
Prześlij komentarz