Ciastka z cynamonem i czekoladą

Przepyszne ciastka, które uświadamiają jaki chłam proponują nam różne firmy cukiernicze.

Trudno dziś znaleźć smaczne ciastka, których samo czytanie składu nie wywołuje stanu przedzawałowego.

Tłuszcze roślinne utwardzone, syrop glukozowo-fruktozowy, E ileś tam, aromat maślany, jaja w proszku - to wszystko powoduje, że włos się na głowie jeży.

Czy naprawdę nikt już dziś nie robi normalnych ciastek? Z masła, cukru i dobrej mąki?

Chyba nikt. Trzeba piec samemu.

Ten przepis to sama przyjemność, a smak - nieporównywalny z żadnymi sklepowymi.

Są cudowne.


To klasyczne chocolate chip cookies, tylko z dodatkiem cynamonu. Równa proporcja cukru brązowego i białego, dodatek mąki pszennej chlebowej - wszystko sprawia, że ciastka nie są ani za miękkie, ani zbyt kruche.

Są cudowne.

Chyba zrobię coś, czego przeważnie unikam. Upiekę je po raz drugi w ciągu dwóch dni.

To chyba wystarczająca rekomendacja?



Przepis pochodzi z blogu Baked By Rachel.

Przepis:

141g miękkiego masła
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
1/2 szklanki cukru
jajko
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 lyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mąki pszennej minus 2 łyżki
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
120g deserowej czekolady, posiekanej

Masło utrzeć z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajko i wanilię, ucierać dalej. Zeskrobać ciasto z boków misy.

Dodać cynamon, sól, sodę i proszek, ciągle miksując na małych obrotach. Wsypać ostrożnie mąkę, zmiksować do połączenia składników. Wsypać czekoladę, wymieszać szpatułką lub łyżką.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (ja tak zrobiłam). Wyjąć z lodówki 15-30 minut przed pieczeniem, żeby było twarde i zimne, ale łatwe w porcjowaniu.

Piekarnik nagrzać do 180C góra/dół. Płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów nabierać porcje ciasta, układać w odstępach na blasze (rozlewają się na boki). Piec 13-15 minut (piekłam 15), od razu ostrożnie przełożyć na kratkę (będą jeszcze miękkie).


Komentarze