Kruche ciasto dyniowe

Wyglądało zachęcająco, przepis wydawał się prosty, zapas pieczonej dyni w zamrażarce prosił się o wykorzystanie.

Zatem upiekłam.

I nie żałuję.

Ciasto jest bardzo smaczne. Co ciekawe - uciera się miękkie masło, zamiast siekać schłodzone. Ale jednak wychodzi kruche, nie babkowe.

American miracle ;)

Będę wracać do przepisu.


Przepis:

1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1,5 łyżeczki przypraw do dyni (użyłam cynamonu i odrobiny gałki, może tez być imbir)
szczypta soli
125g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki puree z dyni

Na polewę: 2 łyżki mleka, pół szklanki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 150C góra/dół.

Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).

W misce wymieszać mąkę, przyprawy, sól i skrobię kukurydzianą, odstawić.

Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać puree z dyni i zmiksować do połączenia się składników.

Zmniejszyć obroty miksera i dodać suche składniki, miksując tylko do połączenia.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na 60-70 minut (do zrumienienia).

Studzić na kratce, polać mlecznym lukrem.

Komentarze