Kruche ciasto dyniowe
Wyglądało zachęcająco, przepis wydawał się prosty, zapas pieczonej dyni w zamrażarce prosił się o wykorzystanie.
Zatem upiekłam.
I nie żałuję.
Ciasto jest bardzo smaczne. Co ciekawe - uciera się miękkie masło, zamiast siekać schłodzone. Ale jednak wychodzi kruche, nie babkowe.
American miracle ;)
Będę wracać do przepisu.
Przepis:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1,5 łyżeczki przypraw do dyni (użyłam cynamonu i odrobiny gałki, może tez być imbir)
szczypta soli
125g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki puree z dyni
Na polewę: 2 łyżki mleka, pół szklanki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 150C góra/dół.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
W misce wymieszać mąkę, przyprawy, sól i skrobię kukurydzianą, odstawić.
Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać puree z dyni i zmiksować do połączenia się składników.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać suche składniki, miksując tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na 60-70 minut (do zrumienienia).
Studzić na kratce, polać mlecznym lukrem.
Zatem upiekłam.
I nie żałuję.
Ciasto jest bardzo smaczne. Co ciekawe - uciera się miękkie masło, zamiast siekać schłodzone. Ale jednak wychodzi kruche, nie babkowe.
American miracle ;)
Będę wracać do przepisu.
Przepis:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1,5 łyżeczki przypraw do dyni (użyłam cynamonu i odrobiny gałki, może tez być imbir)
szczypta soli
125g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki puree z dyni
Na polewę: 2 łyżki mleka, pół szklanki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 150C góra/dół.
Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
W misce wymieszać mąkę, przyprawy, sól i skrobię kukurydzianą, odstawić.
Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać puree z dyni i zmiksować do połączenia się składników.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać suche składniki, miksując tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na 60-70 minut (do zrumienienia).
Studzić na kratce, polać mlecznym lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz