Lasagne z cukinią i ricottą

Przepyszna!

Prosta, szybka, smaczna.

Należy uwierzyć na słowo, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć.

Na pewno ją powtórzę.

Znalezione na BBC GoodFood.

Przepis:

6-9 płatów lasagne (w zależności od kształtu i wymiarów naczynia do zapiekania)
łyżka oleju
posiekana cebula
700g cukinii, startej na dużych oczkach
starty ząbek czosnku
250g ricotty
50g startego cheddara
350g sosu pomidorowego (użyłam własnego - passaty pomidorowej duszonej na cebulce)

Piekarnik nagrzać do 220C. Płaty lasagne obgotować krótko (mają pozostać lekko twardawe).

Cebulę zeszklić na oleju, dodać cukinię i czosnek, dusić 5 minut. Dodać ricottę i połowę cheddara, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze przez chwilę.

Podgrzać sos pomidorowy.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę cukiniowego farszu, na to położyć pojedynczą wartswę lasagne, połowę sosu pomidorowego. Na wierzch resztę cukinii, lasagne, sos pomidorowy. Posypac resztą cheddara, wstawić do piekarnika.

Piec na górnej półce 10-15 minut.

Komentarze