Chleb faszerowany szynką i jajecznicą
Gdy ujrzałam ten przepis na blogu Audry, wiedziałam że to musi być pyszne - ciepły chleb, z pysznym nadzieniem w postaci jajecznicy, dobrej szynki i żółtego sera.
Kto się temu oprze?
Chyba tylko ten, który zjada wyłącznie słodkie śniadania.
Ja jadam każde śniadanie, bo to mój najważniejszy posiłek dnia. Jeszcze dobrze nie otworzę oczu, a już jestem głodna i muszę coś zjeść. Z kolacji rezygnuję na codzień, ze śniadania - nigdy.
Ponieważ wyrastanie ciasta drożdżowego wymaga czasu, wiedziałam że zjemy chleb na drugie śniadanie. Ale szczerze mówiąc, można nawet upiec go na pierwsze, przygotowanie nie zajmuje aż tyle.
A naprawdę warto.
Pieczywo wyjęte prosto z piekarnika zawsze jest pyszne. Ale ten chlebek zachwycił mnie bez reszty. Dzieciom - wielbicielom jajecznicy - również bardzo smakował.
Zamiast bekonu użyłam szynki parmeńskiej, myślę, że każda lekko podwędzana szynka lub boczek będą dobre.
Można by też pokusić się o dodatek pieczarek lub innych grzybów (kurki!), kawałki czerwonej papryki lub papryczki chili.
Przygotowanie nie jest skomplikowane. Nie zwlekajcie i zróbcie ten chlebek na śniadanie, kolację czy w każdej innej porze dnia. Warto!
Przepis:
Ciasto:
7g suchych drożdży
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 łyżki oliwy lub oleju
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia (nie mam pojęcia po co jeszcze proszek, ale dodałam)
2 łyżeczki cukru
W misie miksera umieścić 2 szklanki mąki chlebowej, drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać wodę, zagniatać na średnich obrotach miksera aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Jeśli będzie zbyt luźne dosypywać stopniowo pozostałe 1/2 szklanki mąki (mnie wystarczyła 1/4 szklanki).
Przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie można przygotować nadzienie.
Jajecznica z 5-6 jaj
boczek lub szynka parmeńska, drobno pokrojone, podsmażone na suchej patelni
żółty ser (użyłam 20g cheddara)
opcjonalnie inne dodatki - podsmażone grzyby, papryka
Piekarnik nagrzać do 190C. Ciasto rozwałkować na prostokąt na arkuszu papieru do pieczenia (bardzo ważne! gotowy chlebek bardzo trudno przenieść na blachę, z papierem jest łatwiej).
Na środku ułożyć jajecznicę, posypać szynką i żółtym serem. Boki ciasta naciąć radełkiem (lub nożem do pizzy albo zwykłym nożem) na paski. Zaplatać raz z jednej raz z drugiej strony. Gotowy warkocz przenieść na blachę. Posmarować żółtkiem, posypać makiem.
Piec 20-25minut do zrumienienia. Podawać ciepły.
Kto się temu oprze?
Chyba tylko ten, który zjada wyłącznie słodkie śniadania.
Ja jadam każde śniadanie, bo to mój najważniejszy posiłek dnia. Jeszcze dobrze nie otworzę oczu, a już jestem głodna i muszę coś zjeść. Z kolacji rezygnuję na codzień, ze śniadania - nigdy.
Ponieważ wyrastanie ciasta drożdżowego wymaga czasu, wiedziałam że zjemy chleb na drugie śniadanie. Ale szczerze mówiąc, można nawet upiec go na pierwsze, przygotowanie nie zajmuje aż tyle.
A naprawdę warto.
Pieczywo wyjęte prosto z piekarnika zawsze jest pyszne. Ale ten chlebek zachwycił mnie bez reszty. Dzieciom - wielbicielom jajecznicy - również bardzo smakował.
Zamiast bekonu użyłam szynki parmeńskiej, myślę, że każda lekko podwędzana szynka lub boczek będą dobre.
Można by też pokusić się o dodatek pieczarek lub innych grzybów (kurki!), kawałki czerwonej papryki lub papryczki chili.
Przygotowanie nie jest skomplikowane. Nie zwlekajcie i zróbcie ten chlebek na śniadanie, kolację czy w każdej innej porze dnia. Warto!
Przepis:
Ciasto:
7g suchych drożdży
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 łyżki oliwy lub oleju
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia (nie mam pojęcia po co jeszcze proszek, ale dodałam)
2 łyżeczki cukru
W misie miksera umieścić 2 szklanki mąki chlebowej, drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać wodę, zagniatać na średnich obrotach miksera aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Jeśli będzie zbyt luźne dosypywać stopniowo pozostałe 1/2 szklanki mąki (mnie wystarczyła 1/4 szklanki).
Przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie można przygotować nadzienie.
Jajecznica z 5-6 jaj
boczek lub szynka parmeńska, drobno pokrojone, podsmażone na suchej patelni
żółty ser (użyłam 20g cheddara)
opcjonalnie inne dodatki - podsmażone grzyby, papryka
Piekarnik nagrzać do 190C. Ciasto rozwałkować na prostokąt na arkuszu papieru do pieczenia (bardzo ważne! gotowy chlebek bardzo trudno przenieść na blachę, z papierem jest łatwiej).
Na środku ułożyć jajecznicę, posypać szynką i żółtym serem. Boki ciasta naciąć radełkiem (lub nożem do pizzy albo zwykłym nożem) na paski. Zaplatać raz z jednej raz z drugiej strony. Gotowy warkocz przenieść na blachę. Posmarować żółtkiem, posypać makiem.
Piec 20-25minut do zrumienienia. Podawać ciepły.
Komentarze
Prześlij komentarz