Wielkie ciastka owsiane
Naprawdę duże.
I bardzo smaczne.
Zjadłam je po pięciodniowym detoksie słodyczowym, więc mogę być nieobiektywna, ale smakowały również moim gościom (także nieletnim!) i poproszono mnie o porcję na wynos :)
Proste w wykonaniu, żadnego wałkowania i wykrawania, tak jak lubię.
Powinny jeszcze mieć mleczny lukier, ale nie zdążyłam go przygotować.
Założę się, że są wtedy jeszcze pyszniejsze.
Przepis (The Novice Chef Blog):
2 szklanki dużych płatków owsianych
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu (dałam pół)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
226g masła, stopić
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego muscovado
2 duże jajka
Piekarnik nagrzać do 180C, dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Płatki owsiane lekko zmiksować w malakserze - powinny zrobić się nieco drobniejsze, nie miksujemy ich na mąkę. Dodać mąkę, proszek, sodę, przyprawy i sól, odstawić.
Stopione masło ucierać z cukrem i cukrem trzcinowym, dodawać po jednym jajku, wsypać suche składniki, zmiksować do połączenia składników.
Łyżką nabierać porcje ciasta, ulepić kulki, układać w odstępach na blasze, spłaszczyć dłonią.
Piec 14-16 minut (piekłam 16), studzić 5 minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę.
Wystudzone przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz