Klopsiki curry

Kolejny szybki, smaczny i aromatyczny obiad.

Mielone mięso z dodatkiem przypraw curry i garam masala - tak lubianej przez moje starsze dziecko.

Przepis znaleziony na BBCGoodFood.

Przepis:

500g mielonego mięsa (użyłam z indyka)
średnia cebula posiekana lub starta na tarce
ząbek czosnku starty na tarce
1 łyżeczka curry
pół łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki papryki lub pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry
jajki
bułka tarta

Mięso wymieszać dłońmi z przyprawami, cebulą i czosnkiem, dodać jajko i bułkę tartą - by móc lepić kotleciki, ale by nie było za suche. Układać kulki na talerzu.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć z obu stron kilka minut (w zależności od wielkości kotlecików).
Można też tylko je obsmażyć i dopiec w piekarniku nagrzanym do 180C 15-20 minut.

Podawać z pieczywem i sosem - np. majonez-keczup-musztarda.



 

Komentarze