Muffinki z cukinią

Po wegeburgerach został mi kawałek cukinii - za mało by zrobić z niej danie obiadowe, ale w sam raz, by upiec takie muffinki.

Pyszne.

Nie bez znaczenia był fakt, iż pokryte zostały polewą z kremowego serka.

Uwielbiam.

Szybie, proste, smakowite. Nie czuć cukinii, bez obaw. 

Polecam!

Przepis:

150g startej cukinii
małe jabłko starte na tarce
sok z pomarańczy
jajko
75g masła, stopionego
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
80g cukru
garść rodzynek (opcjonalnie, ja pominęłam)

125g serka Twój Smak lub philadelphia, kilka łyżek cukru pudru (do smaku)

Blachę na 12 muffinków wypełnić papilotkami. Piekarnik nastawić do 190C góra/dół.

Cukinię, jabłko wrzucić do miski, wlać sok z pomarańczy.

Wbić jajko, przemieszać widelcem, wlać masło, wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i cynamonem, wymieszać, wsypać rodzynki (jeśli używamy).

Nie mieszać zbyt długo, muffiny tego nie lubią. Nałożyć po łyżce do każdej papilotki (mnie wyszło 10 sztuk). Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.

Przestudzić, posmarować polewą (serek utrzeć w misce z cukrem pudrem).

Komentarze