Waniliowe ciasteczka

Pozostając w ciasteczkowym klimacie dzielę się przepisem na dobre, waniliowe ciastka, z gatunku miękkich.

Dobrze wiedzieć, że ktoś ma jeszcze większego hyzia na punkcie ciastek niż ja.

Polecam szczerze.
Tylko nie żałować wanilii!

Uwaga!: ciasto musi leżakować w lodówce minimum 3h, można też zostawić je tam do 5 dni.

Przepis (zredukowana ilość cukru):

113g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
duże jajko
2 łyżki mleka lub śmietanki
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szklanka mąki
3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
łyżeczka sody
szczypta soli

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier, ucierać 2-3 minuty. Dodać jajko, mleko, wanilię, ucierać 5 minut. Ciasto przełożyć do zamykanej miski (lub przykryć folią) i wstawić do lodówki na minimum 3h (można do 5 dni).

Piekarnik nastawić do 175C góra/dół, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Zimne ciasto nakładać łyżką w odstępach na blachę. Piec 8-10 minut. Będą wyglądały na lekko niedopieczone, dopieką się stygnąc. Zostawić je na blaszce przez 10 minut, po czym przełożyć na kratkę.

Jeśli całość nie zmieści się na jedną blachę, resztę ciasta trzymać w lodówce, dopóki nie upieką się poprzednie.

Komentarze