Ciasto z gruszkami i orzechową kruszonką

Proste i szybkie ciasto, bez miksowania, ucierania czy siekania. Mała porcja, w sam raz na jedno popołudnie.





Ciasto zawiera kawałki gruszek, a posypane jest owsiankowo-orzechową kruszonką. Nie zachwyciło mnie nadmiernie, ale było smaczne, pachnące cynamonem i ucieszyło koleżanki w pracy.




Przepis znaleziony na blogu Cook Nourish Bliss (dawniej Cookie Monster Cooking).

Przepis:

Kruszonka:

1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1/4 szklanki jasnego cukru muscovado
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
szczypta cynamonu
szczypta soli
3 łyżki stopionego masła

Ciasto:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki jasnego cukru muscovado
1/4 szklanki cukru
duże jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
2/3 szklanki mleka
gruszka pokrojona w kostkę

Piekarnik nagrzać do 180C. Keksówkę 22x12cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W małej misce wymieszać składniki kruszonki. Wlać stopione masło, wymieszać łyżka lub palcami. Odstawić.

W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem.

W drugiej misce wymieszać oba rodzaje cukru i jajko. Wlać wanilię, olej kokosowy i mleko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać, następnie dodać gruszkę i wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch, posypać kruszonką.

Piec 50-60 minut (piekłam 50). Studzić na kratce.

Komentarze