Kruche ciastka limonkowe z mąką kukurydzianą

Oj, jakie dobre!

Zwykłe, proste, kruche ciasteczka, z dodatkiem skórki z limonki i mąką kukurydzianą.

Żadnego wałkowania, wykrawania - robimy wałeczek i kroimy go w plastry.

Uwielbiam takie ciasteczka.

Przepis znaleziony na blogu A Spicy Perspective .

Przepis:

113g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru (jak dla mnie są ciut za słodkie)
szczypta soli
skórka z limonki
duże jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki żółtej mąki kukurydzianej (nie skrobi) plus łyżka-dwie dodatkowo

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, około 5 minut. Dodać sól, skórkę z limonki, jajko i wanilię, dokładnie zmiksować. Powoli wsypywać mąkę pszenną i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, dobrze wymieszać.

Ukroić duży kawałek folii spożywczej, położyć na blacie. Wyłożyć ciasto i utworzyć wałek (poprzez folię, bo mocno się klei). Dobrze owinąć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 30 minut (trzymałam godzinę).

Piekarnik nagrzać do 180C z termoobiegiem. Odwinąć ciasto z folii, obtoczyć wałek w mące kukurydzianej, pokroić na plastry ok 1,5 cm, układać na blasze w odstępach.

Piec 8 minut, do zrumienienia brzegów, ale środki pozostaną miękkie. Wystudzić na blasze, dopiero wtedy przełożyć na talerz.

Jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas temp. piekarnika to 200C i pieczemy do 10 minut.




Komentarze