Kruche ciastka limonkowe z mąką kukurydzianą
Oj, jakie dobre!
Zwykłe, proste, kruche ciasteczka, z dodatkiem skórki z limonki i mąką kukurydzianą.
Żadnego wałkowania, wykrawania - robimy wałeczek i kroimy go w plastry.
Uwielbiam takie ciasteczka.
Przepis znaleziony na blogu A Spicy Perspective .
Przepis:
113g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru (jak dla mnie są ciut za słodkie)
szczypta soli
skórka z limonki
duże jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki żółtej mąki kukurydzianej (nie skrobi) plus łyżka-dwie dodatkowo
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, około 5 minut. Dodać sól, skórkę z limonki, jajko i wanilię, dokładnie zmiksować. Powoli wsypywać mąkę pszenną i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, dobrze wymieszać.
Ukroić duży kawałek folii spożywczej, położyć na blacie. Wyłożyć ciasto i utworzyć wałek (poprzez folię, bo mocno się klei). Dobrze owinąć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 30 minut (trzymałam godzinę).
Piekarnik nagrzać do 180C z termoobiegiem. Odwinąć ciasto z folii, obtoczyć wałek w mące kukurydzianej, pokroić na plastry ok 1,5 cm, układać na blasze w odstępach.
Piec 8 minut, do zrumienienia brzegów, ale środki pozostaną miękkie. Wystudzić na blasze, dopiero wtedy przełożyć na talerz.
Jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas temp. piekarnika to 200C i pieczemy do 10 minut.
Zwykłe, proste, kruche ciasteczka, z dodatkiem skórki z limonki i mąką kukurydzianą.
Żadnego wałkowania, wykrawania - robimy wałeczek i kroimy go w plastry.
Uwielbiam takie ciasteczka.
Przepis znaleziony na blogu A Spicy Perspective .
Przepis:
113g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru (jak dla mnie są ciut za słodkie)
szczypta soli
skórka z limonki
duże jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki żółtej mąki kukurydzianej (nie skrobi) plus łyżka-dwie dodatkowo
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, około 5 minut. Dodać sól, skórkę z limonki, jajko i wanilię, dokładnie zmiksować. Powoli wsypywać mąkę pszenną i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, dobrze wymieszać.
Ukroić duży kawałek folii spożywczej, położyć na blacie. Wyłożyć ciasto i utworzyć wałek (poprzez folię, bo mocno się klei). Dobrze owinąć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 30 minut (trzymałam godzinę).
Piekarnik nagrzać do 180C z termoobiegiem. Odwinąć ciasto z folii, obtoczyć wałek w mące kukurydzianej, pokroić na plastry ok 1,5 cm, układać na blasze w odstępach.
Piec 8 minut, do zrumienienia brzegów, ale środki pozostaną miękkie. Wystudzić na blasze, dopiero wtedy przełożyć na talerz.
Jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas temp. piekarnika to 200C i pieczemy do 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz