Razowe ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
Nie jest to typowa szarlotka i niektórzy mogą kręcić nosem.
Nie każdy jest amatorem mąki razowej.
Mnie odpowiada, choć przekonałam się po raz kolejny, że jabłko posiekane w kostkę i wmieszane do ciasta nie smakuje tak, jak prawdziwa szarlotka.
Niemniej spożyłam z przyjemnością, bo podwójna warstwa cynamonowej kruszonki nie może być niedobra.
Użycie mąki pełnoziarnistej drobno mielonej prawdopodobnie zmieni strukturę ciasta na bardziej przystępną i pewnie będzie wyglądało jak w oryginale.
Nie zrobiłam lukru, bo najzwyczajniej w świecie o tym zapomniałam. Ponieważ samo w sobie nie jest mocno słodkie, lukier pewnie spowoduje, że będzie jeszcze smaczniejsze.
Kto ma ochotę?
Przepis:
2 szklanki mąki razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szczypta soli
113g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mleka*
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka
cynamonowa kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego ziela angielskiego
56g masła
opcjonalnie: lukier - 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 - 1 szklanka mleka
Piekarnik nagrzać do 180C. Kwadratową formę 23x23 wysmarować masłem.
Zrobić kruszonkę - w misce wymieszać wszystkie składniki, dodać masło, rozetrzeć palcami aż do uzyskania okruchów. Odstawić.
W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i solą.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać mleko i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone jabłko, wymieszać łyżką.
Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać połową kruszonki. Ostrożnie wyłożyć resztę ciasta i posypać pozostałą kruszonką.
Piec 35-45 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Po wystudzeniu można posmarować lukrem (utrzeć oba składniki w miseczce).
* wydaje mi się, że mleka jest za dużo, ciasto wyszło dość rzadkie. Można spróbować dać mniej, np. 1 szklankę i ewentualnie dolać, gdyby było za gęste
Nie każdy jest amatorem mąki razowej.
Mnie odpowiada, choć przekonałam się po raz kolejny, że jabłko posiekane w kostkę i wmieszane do ciasta nie smakuje tak, jak prawdziwa szarlotka.
Niemniej spożyłam z przyjemnością, bo podwójna warstwa cynamonowej kruszonki nie może być niedobra.
Użycie mąki pełnoziarnistej drobno mielonej prawdopodobnie zmieni strukturę ciasta na bardziej przystępną i pewnie będzie wyglądało jak w oryginale.
Nie zrobiłam lukru, bo najzwyczajniej w świecie o tym zapomniałam. Ponieważ samo w sobie nie jest mocno słodkie, lukier pewnie spowoduje, że będzie jeszcze smaczniejsze.
Kto ma ochotę?
Przepis:
2 szklanki mąki razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
szczypta soli
113g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mleka*
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka
cynamonowa kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego ziela angielskiego
56g masła
opcjonalnie: lukier - 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 - 1 szklanka mleka
Piekarnik nagrzać do 180C. Kwadratową formę 23x23 wysmarować masłem.
Zrobić kruszonkę - w misce wymieszać wszystkie składniki, dodać masło, rozetrzeć palcami aż do uzyskania okruchów. Odstawić.
W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i solą.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać mleko i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone jabłko, wymieszać łyżką.
Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać połową kruszonki. Ostrożnie wyłożyć resztę ciasta i posypać pozostałą kruszonką.
Piec 35-45 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Po wystudzeniu można posmarować lukrem (utrzeć oba składniki w miseczce).
* wydaje mi się, że mleka jest za dużo, ciasto wyszło dość rzadkie. Można spróbować dać mniej, np. 1 szklankę i ewentualnie dolać, gdyby było za gęste
Komentarze
Prześlij komentarz