Ciasto z żurawiną i maślanką
Bliski znajomy tego ciasta z jagodami, które upiekłam po raz pierwszy ponad cztery lata temu.
Jest cudowne. Miękkie, pachnące, pełne owoców.
Żurawina i pomarańcza to świąteczne połączenie, u nas może mało popularne, ale warto pokusić się o upieczenie tego ciasta. Sezon żurawinowy trwa.
Pierwszy raz w życiu kupiłam świeżą żurawinę. Dlaczego tak późno?
Jest cudownie kwaśna, cierpka, pełna witaminy C.
W połączeniu ze słodkim ciastem - przepyszna.
To dopiero początek żurawinowych wypieków.
Przepis (Alexandra's kitchen):
113g miękkiego masła
starta skórka z pomarańczy
szklanka cukru
jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki świeżej żurawiny
1/2 szklanki maślanki/kefiru
Piekarnik nagrzać do 180C. Foremkę lub naczynie żaroodporne o boku 20-23cm wysmarować masłem.
Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na jasną, puszystą masę.
Dodać jajko i wanilię, zmiksować.
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem i solą. Dwie łyżki dodać do żurawiny, wymieszać. Resztę mąki podzielić na 3 części i dodawać na zmianę z maślanką, miksując krótko po każdym dodaniu.
Na koniec wsypać żurawinę, wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki, piec ok. 35 minut.
Przestudzić lekko na kratce.
Jest cudowne. Miękkie, pachnące, pełne owoców.
Żurawina i pomarańcza to świąteczne połączenie, u nas może mało popularne, ale warto pokusić się o upieczenie tego ciasta. Sezon żurawinowy trwa.
Pierwszy raz w życiu kupiłam świeżą żurawinę. Dlaczego tak późno?
Jest cudownie kwaśna, cierpka, pełna witaminy C.
W połączeniu ze słodkim ciastem - przepyszna.
To dopiero początek żurawinowych wypieków.
Przepis (Alexandra's kitchen):
113g miękkiego masła
starta skórka z pomarańczy
szklanka cukru
jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki świeżej żurawiny
1/2 szklanki maślanki/kefiru
Piekarnik nagrzać do 180C. Foremkę lub naczynie żaroodporne o boku 20-23cm wysmarować masłem.
Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na jasną, puszystą masę.
Dodać jajko i wanilię, zmiksować.
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem i solą. Dwie łyżki dodać do żurawiny, wymieszać. Resztę mąki podzielić na 3 części i dodawać na zmianę z maślanką, miksując krótko po każdym dodaniu.
Na koniec wsypać żurawinę, wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki, piec ok. 35 minut.
Przestudzić lekko na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz