Rugelach z nadzieniem dyniowym

Rugelach to rogaliki z ciasta kruchego, z dodatkiem sera lub twarogu. Robiłam już takie z czekoladą, z przepisu Nigelli i bardzo mi smakowały.

Tym razem zachwyciły mnie zdjęcia na blogu Half Baked Harvest, więc je upiekłam (rugelach, nie zdjęcia).


Ciekawym akcentem jest nadzienie - puree dyniowe z korzennymi przyprawami i orzechami pekan.


Konia z rzędem temu, kto znajdzie dwa takie same rogaliki. Choćbym nie wiem jak się starała podzielić ciasto na równe części - czy to bułki, czy ciastka, czy rogale właśnie - zawsze wychodzi cała gama rozmiarów...

Rugelach były smaczne, choć nie zachwyciły mnie do granic. Najbardziej upodobało je sobie moje Młodsze Dziecko. Maleńkie rogaliki znikały w jego paszczy jeden za drugim.


Chętnie je powtórzę, ale z powidłami, dżemem albo nadzieniem czekoladowym.

Dynia w tej odsłonie nie do końca mnie przekonała.


Przepis:

226g miękkiego masła
224g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój Smak)
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki białego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 szklanki mąki

nadzienie dyniowe:
420g puree z dyni
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szklanka posiekanych orzechów pekan (lub innych)

jajko do posmarowania
cukier perłowy do posypania

Masło utrzeć z serkiem i cukrem oraz wanilią na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę z solą, zmiksować tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość lepkie.

Wyjąć je na podsypany mąką blat, uformować kulę, podzielić ją na 4 części. Każdą owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny.

W tym czasie zrobić nadzienie. W niewielkim garnku umieścić wszystkie składniki nadzienia, wymieszać, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (10-20 minut). Przestudzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek, około 23cm. Rozsmarować 1/4 nadzienia, posypać 1/4 szklanki posiekanych orzechów. Pokroić okrąg na 12 trójkątów, zwinąć każdy w rogalik. Schłodzić w zamrażalniku przez 15 minut lub prze całą noc w lodówce.

Powtórzyć to samo z 3 pozostałymi porcjami ciasta.

Piekarnik nagrzać do 180C. Płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozłożyć rogaliki, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać perłowym cukrem. Piec 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce.

Komentarze