Rugelach z nadzieniem dyniowym
Tym razem zachwyciły mnie zdjęcia na blogu Half Baked Harvest, więc je upiekłam (rugelach, nie zdjęcia).
Ciekawym akcentem jest nadzienie - puree dyniowe z korzennymi przyprawami i orzechami pekan.
Konia z rzędem temu, kto znajdzie dwa takie same rogaliki. Choćbym nie wiem jak się starała podzielić ciasto na równe części - czy to bułki, czy ciastka, czy rogale właśnie - zawsze wychodzi cała gama rozmiarów...
Rugelach były smaczne, choć nie zachwyciły mnie do granic. Najbardziej upodobało je sobie moje Młodsze Dziecko. Maleńkie rogaliki znikały w jego paszczy jeden za drugim.
Chętnie je powtórzę, ale z powidłami, dżemem albo nadzieniem czekoladowym.
Dynia w tej odsłonie nie do końca mnie przekonała.
Przepis:
226g miękkiego masła
224g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój Smak)
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki białego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 szklanki mąki
nadzienie dyniowe:
420g puree z dyni
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szklanka posiekanych orzechów pekan (lub innych)
jajko do posmarowania
cukier perłowy do posypania
Masło utrzeć z serkiem i cukrem oraz wanilią na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę z solą, zmiksować tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość lepkie.
Wyjąć je na podsypany mąką blat, uformować kulę, podzielić ją na 4 części. Każdą owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie zrobić nadzienie. W niewielkim garnku umieścić wszystkie składniki nadzienia, wymieszać, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (10-20 minut). Przestudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek, około 23cm. Rozsmarować 1/4 nadzienia, posypać 1/4 szklanki posiekanych orzechów. Pokroić okrąg na 12 trójkątów, zwinąć każdy w rogalik. Schłodzić w zamrażalniku przez 15 minut lub prze całą noc w lodówce.
Powtórzyć to samo z 3 pozostałymi porcjami ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180C. Płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłożyć rogaliki, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać perłowym cukrem. Piec 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz