Burgery z tuńczyka w chlebku pita
Dwa steki z tuńczyka tkwiły zapomniane w zamrażarce od wielu tygodni.
Ciągle nie miałam na nie pomysłu.
Aż trafiłam na ten przepis.
Burgery z tuńczyka - to brzmi dobrze!
Ponieważ Starsze Dziecko marudziło od tygodnia: "kiedy zjemy chlebki pita?", postanowiłam połączyć te dwie rzeczy.
Zdjęcie wygląda trochę jak rozdziawiona gęba jakiegoś bliżej nieokreślonego potwora, ale zapewniam, że było przepyszne.
Chlebek pita, burger z tuńczyka, sałata lodowa, zielony ogórek i sos tatarski.
Z trudem powstrzymałam się przed zjedzeniem drugiej takiej porcji.
Starsze Dziecko zjadło tylko z sosem tatarskim i nie zachwyciło się burgerem (choć lubi ryby), Młodsze bez sosu, za to rybkę zjadł jeszcze na kolację i śniadanie następnego dnia (a w chlebku pita się zakochał).
Burgery są proste i szybkie, ja na pewno jeszcze je zrobię.
Przepis (lekko zmodyfikowany):
2 steki z tuńczyka
ząbek czosnku, starty na tarce
łyżka sosu sojowego
garść zielonej pietruszki
pieprz
łyżka oleju
dodatki: chlebek pita/bułki/bagietki, sałata lodowa, ogórek, pomidor itp., sos tatarski lub inny ulubiony
Tuńczyka posiekać drobno w malakserze, dodać starty czosnek, pietruszkę, sos sojowy oraz pieprz, wymieszać. Uformować burgery (wyszły mi 2 duże i jeden mniejszy), włożyć do lodówki na 10 minut (lub dłużej). Rozgrzać patelnię grillową, posmarować burgery z dwóch stron olejem, smażyć kilka minut z obu stron (w zależności od grubości burgerów).
Ciągle nie miałam na nie pomysłu.
Aż trafiłam na ten przepis.
Burgery z tuńczyka - to brzmi dobrze!
Ponieważ Starsze Dziecko marudziło od tygodnia: "kiedy zjemy chlebki pita?", postanowiłam połączyć te dwie rzeczy.
Zdjęcie wygląda trochę jak rozdziawiona gęba jakiegoś bliżej nieokreślonego potwora, ale zapewniam, że było przepyszne.
Chlebek pita, burger z tuńczyka, sałata lodowa, zielony ogórek i sos tatarski.
Z trudem powstrzymałam się przed zjedzeniem drugiej takiej porcji.
Starsze Dziecko zjadło tylko z sosem tatarskim i nie zachwyciło się burgerem (choć lubi ryby), Młodsze bez sosu, za to rybkę zjadł jeszcze na kolację i śniadanie następnego dnia (a w chlebku pita się zakochał).
Burgery są proste i szybkie, ja na pewno jeszcze je zrobię.
Przepis (lekko zmodyfikowany):
2 steki z tuńczyka
ząbek czosnku, starty na tarce
łyżka sosu sojowego
garść zielonej pietruszki
pieprz
łyżka oleju
dodatki: chlebek pita/bułki/bagietki, sałata lodowa, ogórek, pomidor itp., sos tatarski lub inny ulubiony
Tuńczyka posiekać drobno w malakserze, dodać starty czosnek, pietruszkę, sos sojowy oraz pieprz, wymieszać. Uformować burgery (wyszły mi 2 duże i jeden mniejszy), włożyć do lodówki na 10 minut (lub dłużej). Rozgrzać patelnię grillową, posmarować burgery z dwóch stron olejem, smażyć kilka minut z obu stron (w zależności od grubości burgerów).
Komentarze
Prześlij komentarz