Mały Książę i ciasto z jagodami
Zabrałam Starsze Dziecko i Mamę do kina. Na Małego Księcia.
Dużo sobie obiecywałam po tym filmie. Wielbię wszystko co francuskie: muzykę, kulturę, kulinaria. Uwielbiam francuskojęzyczne kreskówki i komiksy, francuską kreskę rozpoznaję na kilometr.
Dlatego bardzo cieszyłam się na film. Mama również.
Starsze Dziecko miało obawy, że będzie smutny, a on nie lubi.
Wrażenia?
Pierwsza połowa filmu - sympatyczna, mimo kilku smutnych fragmentów (miał rację!). Szczerze mówiąc, zapomniałam o "umowie" Małego Księcia z Wężem.. Może dlatego, że ostatni raz czytałam tę książkę w 8 klasie szkoły podstawowej.
W momencie gdy historia Małego Księcia się kończy, reżyser i scenarzysta puścili wodze fantazji i film poleciał na łeb na szyję. Wynudziłam się jak mops.
Za dużo "akcji", zbyt amerykańska forma.
Szkoda.
Po powrocie do domu, mimo ekstremalnych upałów, postanowiłam upiec ciasto.
Z jagodami.
Każda pogoda jest dobra na pieczenie.
Ciasto jest pełne jagód, a na wierzchu ma orzechowo-owsianą kruszonkę.
Nie zawiera cukru, słodzone jest wyłącznie syropem klonowym.
Proste i smaczne.
Uwielbiam pieczone jagody.
Przepis pochodzi z blogu The Faux Martha.
Przepis:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
1/2 szklanki syropu klonowego (dałam 1/4 i wyszło mało słodkie. Myślę, że 1/3 byłoby idealnie)
2 jaja
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
3 szklanki jagód lub borówek amerykańskich, lub mieszanki
kruszonka:
1/2 szklanki grubych płatków owsianych
1/2 szklanki pekanów (dałam włoskie i migdały)
2 łyżki syropu klonowego
łyżka masła
łyżka mąki
szczypta soli
Piekarnik nastawić do 160C (piekłam w 150 z termoobiegiem). Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać obie mąki, proszek, sodę i sól. Odstawić.
Masło utrzeć z syropem klonowym na jasną, puszysta masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ubijając, dodać jogurt i wlać wanilię.
Przesiać suche składniki, zmiksować do połączenia składników. wsypać jagody, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchię.
W osobnej miseczce umieścić składniki kruszonki i rozetrzeć palcami. Rozsypać równomiernie po cieście.
Piec około godziny (piekłam 55 minut). Studzić przynajmniej 20 minut przed podaniem.
Dużo sobie obiecywałam po tym filmie. Wielbię wszystko co francuskie: muzykę, kulturę, kulinaria. Uwielbiam francuskojęzyczne kreskówki i komiksy, francuską kreskę rozpoznaję na kilometr.
Dlatego bardzo cieszyłam się na film. Mama również.
Starsze Dziecko miało obawy, że będzie smutny, a on nie lubi.
Wrażenia?
Pierwsza połowa filmu - sympatyczna, mimo kilku smutnych fragmentów (miał rację!). Szczerze mówiąc, zapomniałam o "umowie" Małego Księcia z Wężem.. Może dlatego, że ostatni raz czytałam tę książkę w 8 klasie szkoły podstawowej.
W momencie gdy historia Małego Księcia się kończy, reżyser i scenarzysta puścili wodze fantazji i film poleciał na łeb na szyję. Wynudziłam się jak mops.
Za dużo "akcji", zbyt amerykańska forma.
Szkoda.
Po powrocie do domu, mimo ekstremalnych upałów, postanowiłam upiec ciasto.
Z jagodami.
Każda pogoda jest dobra na pieczenie.
Ciasto jest pełne jagód, a na wierzchu ma orzechowo-owsianą kruszonkę.
Nie zawiera cukru, słodzone jest wyłącznie syropem klonowym.
Proste i smaczne.
Uwielbiam pieczone jagody.
Przepis pochodzi z blogu The Faux Martha.
Przepis:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
1/2 szklanki syropu klonowego (dałam 1/4 i wyszło mało słodkie. Myślę, że 1/3 byłoby idealnie)
2 jaja
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
3 szklanki jagód lub borówek amerykańskich, lub mieszanki
kruszonka:
1/2 szklanki grubych płatków owsianych
1/2 szklanki pekanów (dałam włoskie i migdały)
2 łyżki syropu klonowego
łyżka masła
łyżka mąki
szczypta soli
Piekarnik nastawić do 160C (piekłam w 150 z termoobiegiem). Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać obie mąki, proszek, sodę i sól. Odstawić.
Masło utrzeć z syropem klonowym na jasną, puszysta masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ubijając, dodać jogurt i wlać wanilię.
Przesiać suche składniki, zmiksować do połączenia składników. wsypać jagody, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchię.
W osobnej miseczce umieścić składniki kruszonki i rozetrzeć palcami. Rozsypać równomiernie po cieście.
Piec około godziny (piekłam 55 minut). Studzić przynajmniej 20 minut przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz