Brownie Nigelli
Szybkie i proste, z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu." Nigelli Lawson.
Na powitanie starszego dziecka, które wróciło z wakacji. Uwielbia czekoladę.
Przepis:
150g masła
140g jasnego cukru muscovado*
75g kakao
150g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
4 jajka
ok. 150g mlecznej czekolady, posiekanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Kwadratową blaszkę 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub użyć gotowej aluminiowej foremki o podobnych wymiarach).
Piekarnik nagrzać do 190 C (góra/dół).
Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól.
Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, wsypać cukier mieszając drewnianą łyżką.
Wsypać suche składniki do masła z cukrem, wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Zdjąć z ognia.
W misce roztrzepać jajka z wanilią, dodać do masy, szybko i dokładnie wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę, przemieszać, wylać do foremki.
Piec 20-25 minut, uważać by nie przesuszyć ciasta. Powinno być upieczone z wierzchu, lecz środek może być lekko płynny - stężeje stygnąc, a poza tym brownie musi być lekko gliniaste i klejące.
Wystudzić na kratce
*w oryginalne 300g, dla mnie ilość zabójcza :)
Na powitanie starszego dziecka, które wróciło z wakacji. Uwielbia czekoladę.
Przepis:
150g masła
140g jasnego cukru muscovado*
75g kakao
150g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
4 jajka
ok. 150g mlecznej czekolady, posiekanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Kwadratową blaszkę 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub użyć gotowej aluminiowej foremki o podobnych wymiarach).
Piekarnik nagrzać do 190 C (góra/dół).
Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól.
Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, wsypać cukier mieszając drewnianą łyżką.
Wsypać suche składniki do masła z cukrem, wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Zdjąć z ognia.
W misce roztrzepać jajka z wanilią, dodać do masy, szybko i dokładnie wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę, przemieszać, wylać do foremki.
Piec 20-25 minut, uważać by nie przesuszyć ciasta. Powinno być upieczone z wierzchu, lecz środek może być lekko płynny - stężeje stygnąc, a poza tym brownie musi być lekko gliniaste i klejące.
Wystudzić na kratce
*w oryginalne 300g, dla mnie ilość zabójcza :)
Komentarze
Prześlij komentarz