Brownie Nigelli

Szybkie i proste, z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu." Nigelli Lawson.

Na powitanie starszego dziecka, które wróciło z wakacji. Uwielbia czekoladę.



Przepis:

150g masła
140g jasnego cukru muscovado*
75g kakao
150g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
4 jajka
ok. 150g mlecznej czekolady, posiekanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Kwadratową blaszkę 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub użyć gotowej aluminiowej foremki o podobnych wymiarach).

Piekarnik nagrzać do 190 C (góra/dół).

Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól.

Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, wsypać cukier mieszając drewnianą łyżką.

Wsypać suche składniki do masła z cukrem, wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Zdjąć z ognia.

W misce roztrzepać jajka z wanilią, dodać do masy, szybko i dokładnie wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę, przemieszać, wylać do foremki.

Piec 20-25 minut, uważać by nie przesuszyć ciasta. Powinno być upieczone z wierzchu, lecz środek może być lekko płynny - stężeje stygnąc, a poza tym brownie musi być lekko gliniaste i klejące.

Wystudzić na kratce



*w oryginalne 300g, dla mnie ilość zabójcza :)

Komentarze