Kurczak w kremowym sosie paprykowym

Słoiczek czerwonej i żółtej papryki w oleju spoczywał w mojej kuchennej szafce już od dawna. Przeprowadził się z nami dwa miesiące temu i wyglądało na to, że przeleży w innej kuchni kolejny, bliżej nieokreślony czas.

Przeglądając blog A Spicy Perspective trafiłam na smacznie brzmiący przepis, z wykorzystaniem pieczonej papryki.

Nie miałam wyjścia, musiałam go wypróbować.


To był bardzo dobry pomysł.

Szybkie i bezproblemowe danie, do tego rewelacyjne w smaku.

Wystarczyło ugotować ryż i mieliśmy przepyszny, niedzielny obiad.

Chętnie do niego wrócę za jakiś czas. Teraz już będę wiedziała, po co kupuję słoiczek pieczonej papryki :)

Polecam Wam, w ten jesienny czas.

Przepis:

3 piersi z kurczaka
łyżka oleju
mała cebula, posiekana
ząbek czosnku, starty na tarce
słoik pieczonej papryki w oleju (około150-200g), drobno pokrojonej (odsączonej)
1 i 1/4 szklanki wody lub bulionu
120g kremowego śmietankowego serka Twój Smak
szczypta płatków chili
sól, pieprz

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i kostek. Odkroić polędwiczki, filet przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kurczaka, obsmażyć z obu stron przez 4-5 minut (polędwiczki nieco krócej), odłożyć na talerz.

Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, przesmażyć 2-3 minuty, dodać pokrojoną paprykę, przesmażyć kolejne 2 minuty, mieszając.

Wlać wodę lub bulion, dodać kremowy serek i płatki chili, wymieszać. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty, po czym włożyć kurczaka i dusić 7-10 minut (w zależności od grubości filetów i tego jak długo smażyliśmy je wcześniej).

Podawać z ryżem lub makaronem.


Komentarze