Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli

Jedno z ulubionych ciast Starszego.

Mocno czekoladowe, mocno pomarańczowe, lekkie i puszyste.

Łatwe i szybkie.

Przepis z książki Nigelli Lawson "Kuchnia - przepisy z serca domu".

150g miękkiego masła
2 łyżki golden syrupu
120g ciemnego cukru muscovado*
150g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
25g kakao
2 jajka
skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej z nich

Keksówkę 22x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 170C góra/dół.

Mąkę przesiać z sodą i kakao, odłożyć.

Masło utrzeć z syrupem i cukrem na puszystą masę.

Dodać 4 łyżki suchych składników, zmiksować, dodać jajko, zmiksować, znów trochę suchych, zmiksować, drugie jajko, zmiksować i resztę suchych składników. Do jednolitej masy dodać skórkę i sok z pomarańczy. Nie martwić się, jeśli ciasto się zwarzy.

Przelać do keksówki, piec około 45 minut, do suchego patyczka. studzić na kratce.

*w oryginale 175g

Komentarze