Tarta z botwinką i ricottą
Wracając z urlopu wysłałam do Małżonka sms z prośbą o zrobienie zakupów spożywczych.
Planowałam już pomału jadłospis na najbliższy tydzień, należało odpowiednio zapełnić lodówkę.
Między innymi poprosiłam o kupno botwinki, z myślą o takiej tarcie.
Robiłam ją rok temu i bardzo mi smakowała, zapragnęłam powtórki.
Po przyjeździe do domu okazało się, że botwinkę i owszem, Małżonek kupił, ale urwał i wyrzucił wszystkie liście, pozostawiając li i jedynie buraczki.
A do tarty akurat potrzebne były same liście...
Bardzo się zdziwił, że toto się je. Przecież od rzodkiewki, kalarepki i innych warzyw liście się wyrzuca.
Choć podobno rzodkiewkowe są jadalne i całkiem smaczne, można zrobić z nich pesto.
No cóż..
Teraz jest bogatszy o tę wiedzę, ale czy zapamięta na długo?
Ha!
Przejdźmy do tarty.
Nie zwracajmy uwagi na nierównomierność kratek, skupmy się na różowym wnętrzu.
Bardzo smaczna i delikatna tarta, na pysznym krucho-drożdżowym spodzie, o którym pisałam już parę razy.
Warto zrobić w sezonie botwinkowym.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Planowałam już pomału jadłospis na najbliższy tydzień, należało odpowiednio zapełnić lodówkę.
Między innymi poprosiłam o kupno botwinki, z myślą o takiej tarcie.
Robiłam ją rok temu i bardzo mi smakowała, zapragnęłam powtórki.
Po przyjeździe do domu okazało się, że botwinkę i owszem, Małżonek kupił, ale urwał i wyrzucił wszystkie liście, pozostawiając li i jedynie buraczki.
A do tarty akurat potrzebne były same liście...
Bardzo się zdziwił, że toto się je. Przecież od rzodkiewki, kalarepki i innych warzyw liście się wyrzuca.
Choć podobno rzodkiewkowe są jadalne i całkiem smaczne, można zrobić z nich pesto.
No cóż..
Teraz jest bogatszy o tę wiedzę, ale czy zapamięta na długo?
Ha!
Przejdźmy do tarty.
Nie zwracajmy uwagi na nierównomierność kratek, skupmy się na różowym wnętrzu.
Bardzo smaczna i delikatna tarta, na pysznym krucho-drożdżowym spodzie, o którym pisałam już parę razy.
Warto zrobić w sezonie botwinkowym.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz