Ciasto z malinami, migdałami i kokosem
Znów owocowo!
Naszych malin jeszcze nie ma, ale tutaj można wykorzystać maliny mrożone.
Proste i szybkie ciasto, bardzo smaczne.
Zagniecione w malakserze, z zimnym masłem, ale jednak nie jest typowo kruche.
Jasny cukier muscovado nadaje fajnego smaczku.
Przepis pochodzi ze strony BBCGoodFood.
Przepis (nieznacznie zmodyfikowany):
250g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50g mielonych migdałów
200g zimnego masła
160g jasnego cukru muscovado
50g wiórków kokosowych
2 jajka
300g mrożonych malin
Piekarnik nastawić do 160C z termoobiegiem. Formę około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W malakserze umieścić mąkę, mielone migdały i cukier. Zmiksować, do uzyskania konsystencji okruchów. Odsypać 85g mieszanki, dodać wiórki kokosowe, odstawić.
Do reszty dodać jajka i zmiksować (masa nie musi być bardzo gładka i jednolita).
Wyłożyć ciasto na dno formy, uklepać równą warstwę, na ciasto położyć połowę malin.
Na wierzch posypać odłożoną mieszanką z wiórkami. Wstawić do piekarnika na 40 minut, posypać resztą malin i piec jeszcze 10 min.
Jeśli maliny za bardzo się przypieką, wyłączyć termoobieg.
Naszych malin jeszcze nie ma, ale tutaj można wykorzystać maliny mrożone.
Proste i szybkie ciasto, bardzo smaczne.
Zagniecione w malakserze, z zimnym masłem, ale jednak nie jest typowo kruche.
Jasny cukier muscovado nadaje fajnego smaczku.
Przepis pochodzi ze strony BBCGoodFood.
Przepis (nieznacznie zmodyfikowany):
250g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50g mielonych migdałów
200g zimnego masła
160g jasnego cukru muscovado
50g wiórków kokosowych
2 jajka
300g mrożonych malin
Piekarnik nastawić do 160C z termoobiegiem. Formę około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W malakserze umieścić mąkę, mielone migdały i cukier. Zmiksować, do uzyskania konsystencji okruchów. Odsypać 85g mieszanki, dodać wiórki kokosowe, odstawić.
Do reszty dodać jajka i zmiksować (masa nie musi być bardzo gładka i jednolita).
Wyłożyć ciasto na dno formy, uklepać równą warstwę, na ciasto położyć połowę malin.
Na wierzch posypać odłożoną mieszanką z wiórkami. Wstawić do piekarnika na 40 minut, posypać resztą malin i piec jeszcze 10 min.
Jeśli maliny za bardzo się przypieką, wyłączyć termoobieg.
Komentarze
Prześlij komentarz