Ciasto z malinami, migdałami i kokosem

Znów owocowo!

Naszych malin jeszcze nie ma, ale tutaj można wykorzystać maliny mrożone.

Proste i szybkie ciasto, bardzo smaczne.

Zagniecione w malakserze, z zimnym masłem, ale jednak nie jest typowo kruche.

Jasny cukier muscovado nadaje fajnego smaczku.

Przepis pochodzi ze strony BBCGoodFood.

Przepis (nieznacznie zmodyfikowany):

250g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50g mielonych migdałów
200g zimnego masła
160g jasnego cukru muscovado
50g wiórków kokosowych
2 jajka
300g mrożonych malin

Piekarnik nastawić do 160C z termoobiegiem. Formę około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W malakserze umieścić mąkę, mielone migdały i cukier. Zmiksować, do uzyskania konsystencji okruchów. Odsypać 85g mieszanki, dodać wiórki kokosowe, odstawić.

Do reszty dodać jajka i zmiksować (masa nie musi być bardzo gładka i jednolita).

Wyłożyć ciasto na dno formy, uklepać równą warstwę, na ciasto położyć połowę malin.

Na wierzch posypać odłożoną mieszanką z wiórkami. Wstawić do piekarnika na 40 minut, posypać resztą malin i piec jeszcze 10 min.

Jeśli maliny za bardzo się przypieką, wyłączyć termoobieg.


Komentarze