Owsiane placki z czekoladą

Faza na placuszki trwa!

Tym razem postanowiłam wykorzystać mąkę owsianą i razową i skorzystać z tego przepisu.

Placki dobre, choć mało słodkie. Ciasto jest całkowicie pozbawione cukru, słodki dodatek stanowi posiekana mleczna czekolada. I te fragmenty z roztapiającą się, gorącą czekoladą są przepyszne. Gorzej, gdy trafimy na taki, gdzie czekolady jest mało albo wcale.

Rozwiązaniem będzie albo posłodzenie ciasta (w granicach rozsądku, oczywiście), albo polanie placków słodkim sosem - golden syrupem, miodem lub innym.

Ja następnym razem chyba wybiorę pierwszą opcję.

Przepis (lekko zmodyfikowany):

1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli (opcjonalnie)
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
łyżeczka oleju
1/2 szklanki posiekanej mlecznej czekolady

W misce wymieszać widelcem obie mąki, proszek, sól. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko i olej, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut.

Dodać czekoladowe groszki, smażyć placki na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.


Komentarze