Pasta z fasoli i fety
Połączenie niecodzienne, ale zaintrygowało mnie, zwłaszcza że byłam w posiadaniu dwóch sporych porcji fety, na które nie miałam pomysłu (albo raczej czasu).
O pastach i pasztetach do chleba pisałam już kilka razy i wciąż mi mało.
Tym razem wersja błyskawiczna - niczego nie pieczemy ani nie gotujemy. Możemy oczywiście użyć suchej fasoli, ale ja skorzystałam z fasolki z puszki.
Czasem można pójść na skróty.
Smak bardzo ciekawy, z mocnym akcentem fety - zdecydowanie nie dla tych, którzy jej nie lubią.
Można dodać koperku (jak ja), mięty lub szczypioru albo wszystkich trzech.
Czosnku - wedle uznania.
5 minut i przepyszne smarowidło lub dip do maczania nachos/precelków/krakersów itp. gotowe.
Przepis (pochodzi ze strony BBC Good Food):
puszka białej fasoli
200g fety
łyżka soku z cytryny (pominęłam)
zmiażdżony ząbek czosnku (użyłam suszonego)
3 łyżki posiekanego kopru, mięty lub szczypioru (albo po łyżce każdego z nich)
świeżo zmielony pieprz
W malakserze umieścić odsączoną i przepłukaną fasolę, pokruszoną fetę, sok z cytryny, czosnek i zioła. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przechowywać w lodówce.
O pastach i pasztetach do chleba pisałam już kilka razy i wciąż mi mało.
Tym razem wersja błyskawiczna - niczego nie pieczemy ani nie gotujemy. Możemy oczywiście użyć suchej fasoli, ale ja skorzystałam z fasolki z puszki.
Czasem można pójść na skróty.
Smak bardzo ciekawy, z mocnym akcentem fety - zdecydowanie nie dla tych, którzy jej nie lubią.
Można dodać koperku (jak ja), mięty lub szczypioru albo wszystkich trzech.
Czosnku - wedle uznania.
5 minut i przepyszne smarowidło lub dip do maczania nachos/precelków/krakersów itp. gotowe.
Przepis (pochodzi ze strony BBC Good Food):
puszka białej fasoli
200g fety
łyżka soku z cytryny (pominęłam)
zmiażdżony ząbek czosnku (użyłam suszonego)
3 łyżki posiekanego kopru, mięty lub szczypioru (albo po łyżce każdego z nich)
świeżo zmielony pieprz
W malakserze umieścić odsączoną i przepłukaną fasolę, pokruszoną fetę, sok z cytryny, czosnek i zioła. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz