Pizza dip

Nie bardzo wiem, od czego zacząć, albowiem chwilowo odjęło mi mowę.

Zjadłam coś niewyobrażalnie pysznego.

Coś, po czym nie spodziewałam się niczego spektakularnego, ot, zapiekane sery, pomidorowy sos i kawałki kiełbasy - no, brzmi dobrze, ale bez przesady.

Otóż przesada jest.


Ten "pizzowy" dip jest naprawdę obłędny. Przygotowanie go zajmuje 5 minut (jeśli mamy gotowy sos). Piecze się minut 20, które możemy poświęcić na krojenie bagietki lub innego pieczywa, które będziemy moczyć w tym cudownym, gorącym sosie.

Właściwie powinnam zaklinać Was teraz: "nie róbcie tego w domu!", jest tak niebezpiecznie pyszny. Ale jeśli macie dużą rodzinę lub zaprosicie kilkoro znajomych, zjecie o wiele mniej, a uszczęśliwicie siebie i innych.


C.U.D.O.W.N.Y.

Przepis (Averie Cooks) odrobinę zmodyfikowany: 

225g kremowego serka typu philadelphia/Twój Smak
125g mozzarelli w kulce
125g cheddara lub parmezanu
szklanka sosu marinara
kilkanaście plasterków pepperoni lub innej kiełbaski (użyłam kiełbasy węgierskiej)

Piekarnik nagrzać do 190C. Żaroodporne naczynie o średnicy 23cm (może być kwadratowe lub owalne o podobnej wielkości) wysmarować lekko masłem lub olejem.

Na dnie rozsmarować kremowy serek, wyrównać powierzchnię. Wysypać połowę startej mozzarelli, połowę cheddara, rozłożyć równomiernie połowę sosu. Posypać resztą mozzarelli, resztą cheddara oraz posmarować resztą sosu. Rozłożyć plasterki kiełbasy.

Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Podawać gorące (uwaga, żeby się nie poparzyć!), moczyć kawałki pieczywa i radośnie zajadać.

Komentarze

Prześlij komentarz