Oszukane bułki cynamonowe
Kiedy chcemy zjeść coś cynamonowego JUŻ, bez czekania na wyrastanie ciasta drożdżowego.
Nie umywają się, oczywiście, do tych prawdziwych, ale są o wiele szybsze, łatwiejsze i bardzo smaczne.
Najpierw robimy nadzienie (stopione masło z cukrem trzcinowym i cynamonem), potem krótko zagniatamy ciasto (nie ma mowy o długim i mozolnym zagniataniu).
Wałkujemy, smarujemy, zwijamy w rulon, kroimy i wypełniamy formę na muffiny. Pieczemy 15 minut.
Koniec.
Prościej chyba być nie może i nawet nie potrzebujemy jajek.
Możecie pominąć lukier, są wystarczająco słodkie.
Przepis pochodzi ze strony Cookies and Cups.
Przepis:
nadzienie: 43g masła, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, czubata łyżeczka cynamonu
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
43g masła
3/4 szklanki mleka
opcjonalnie: lukier (cukier puder i odrobina mleka)
Nadzienie: Masło stopić, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na kawałki masło, rozcierać je palcami. Stopniowo dolewać mleka, mieszać aż zacznie łączyć się w kulę. Wyjąć na podsypany mąką blat, lekko zagnieść.
Rozwałkować prostokąt, wysmarować nadzieniem, zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 8 części, włożyć je do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (lub wysmarowanej masłem).
Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na 15-20 minut.
Przestudzić na kratce, ewentualnie polać lukrem.
Nie umywają się, oczywiście, do tych prawdziwych, ale są o wiele szybsze, łatwiejsze i bardzo smaczne.
Najpierw robimy nadzienie (stopione masło z cukrem trzcinowym i cynamonem), potem krótko zagniatamy ciasto (nie ma mowy o długim i mozolnym zagniataniu).
Wałkujemy, smarujemy, zwijamy w rulon, kroimy i wypełniamy formę na muffiny. Pieczemy 15 minut.
Koniec.
Prościej chyba być nie może i nawet nie potrzebujemy jajek.
Możecie pominąć lukier, są wystarczająco słodkie.
Przepis pochodzi ze strony Cookies and Cups.
Przepis:
nadzienie: 43g masła, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, czubata łyżeczka cynamonu
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
43g masła
3/4 szklanki mleka
opcjonalnie: lukier (cukier puder i odrobina mleka)
Nadzienie: Masło stopić, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić.
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na kawałki masło, rozcierać je palcami. Stopniowo dolewać mleka, mieszać aż zacznie łączyć się w kulę. Wyjąć na podsypany mąką blat, lekko zagnieść.
Rozwałkować prostokąt, wysmarować nadzieniem, zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 8 części, włożyć je do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (lub wysmarowanej masłem).
Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na 15-20 minut.
Przestudzić na kratce, ewentualnie polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz