Zapiekany ryż z pieczarkami i papryką
Smaczne, szybkie i proste wegetariańskie danie.
Bazowałam na przepisie znalezionym na BBCGoodFood, ale wprowadziłam pewne modyfikacje.
Przepis:
200g ryżu basmati
łyżka oleju
posiekana cebula
łyżeczka suszonego tymianku
300g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
3-4 kawałki marynowanej, grillowanej papryki
500ml bulionu lub wody
garść posiekanej pietruszki
Piekarnik nastawić na 190C góra/dół. Ryż wsypać na sito, przelać wodą, odcedzić.
W brytfance rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać tymianek, przesmażyć minutę, wsypać pieczarki, obsmażyć z każdej strony.
Wsypać ryż, wymieszać i przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę, wlać bulion (lub wodę i wtedy posolić), dodać świeżo zmielony pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na 25 minut.
Posypać zieloną pietruszką.
Bazowałam na przepisie znalezionym na BBCGoodFood, ale wprowadziłam pewne modyfikacje.
Przepis:
200g ryżu basmati
łyżka oleju
posiekana cebula
łyżeczka suszonego tymianku
300g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
3-4 kawałki marynowanej, grillowanej papryki
500ml bulionu lub wody
garść posiekanej pietruszki
Piekarnik nastawić na 190C góra/dół. Ryż wsypać na sito, przelać wodą, odcedzić.
W brytfance rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać tymianek, przesmażyć minutę, wsypać pieczarki, obsmażyć z każdej strony.
Wsypać ryż, wymieszać i przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę, wlać bulion (lub wodę i wtedy posolić), dodać świeżo zmielony pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na 25 minut.
Posypać zieloną pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz