Najlepsze ciasto drożdżowe

Ciasto, które bije na głowę wszystkie inne "placki drożdżowe".

Jest boskie.

To najlepszy przepis na zwykłe ciasto drożdżowe z owocami (lub bez) i kruszonką. Prosty jak stół i wart każdej poświęconej mu chwili. Wymaga użycia miksera z hakiem do zagniatania ciasta lub innego mieszająco-zagniatającego sprzętu, bo rękami nie damy rady, jest za rzadkie. Ale w tym całe clou! Jest rzadkie, więc upieczone nie jest zbite, twarde ani suche. I o to chodzi.

Najpierw podgrzewamy masło z mlekiem i cukrem, do mocno ciepłej mieszaniny dodajemy jajka i wkruszamy świeże drożdże. Zostawiamy na dwie godziny w ciepłym miejscu, aż się ładnie spieni.

Dodajemy przesianą mąkę, miksujemy 15 minut na gładkie i lśniące ciasto, przekładamy do blachy, układamy owoce i kruszonkę.

Następnie pozwalamy urosnąć w nagrzanym piekarniku, z otwartymi drzwiczkami. 

Potem dopiekamy jeszcze 25 minut i możemy się rozkoszować prze-przepysznym ciastem. Puszystym, pachnącym, cudownym.


Szczegółowy przepis na Kwestii Smaku. Jest genialny, polecam wszystkim wielbicielom drożdżowego.

Ja już nie szukam innego.

Nie ma po co :)


Komentarze