Zapiekanka ryżowo-brokułowo-serowa
Danie, które - po dokładnym wygrzebaniu brokułów - z apetytem zjadły również moje dzieci!
Starszy rzeczywiście skrupulatnie oddzielał ziarna od plew, Młodszego trochę oszukałam nabierając na widelec najpierw brokuł i przykrywając go ryżem.
Przeszło.
O uwielbieniu dla wszelakich zapiekanek pisałam już nieraz, ta dołącza do grona naszych ulubionych.
Ryż, brokuł, sos serowy na bazie beszamelu - sposób na smaczny obiad.
Przepis znaleziony na Smitten Kitchen, zmodyfikowałam go nieco i podaję swoją wersję.
Przepis:
świeży brokuł (można użyć paczki mrożonego, ok. 450g)
200g ryżu basmati (lub innego ulubionego)
szklanka mleka
2/3 szklanki bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
łyżka musztardy
pieprz cayenne
szklanka startego cheddara
1/2 szklanki startego sera manchego (lub pecorino, parmezanu, cheddara)
Brokuł i ryż ugotować al dente (ryż basmati gotuję maksymalnie 10 minut), odcedzić.
Piekarnik nastawić do 210C. Żaroodporne naczynie (użyłam ceramicznej formy do tarty o średnicy 28cm) wysmarować lekko masłem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, przesmażyć chwilę mieszając rózgą, następnie powoli wlewać mleko, intensywnie mieszając. Gdy uzyskamy w miarę gładki sos, wlewamy bulion i wciąż mieszając gotujemy 3-4 minuty aż mieszanina zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem cayenne (ostrożnie, jest naprawdę ostry), zwykłym pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy musztardę, wsypujemy cheddar, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż ser się rozpuści.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy ryż i różyczki brokuła, lekko mieszamy. Polewamy gęstym sosem, ponownie mieszamy i posypujemy manchego.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Starszy rzeczywiście skrupulatnie oddzielał ziarna od plew, Młodszego trochę oszukałam nabierając na widelec najpierw brokuł i przykrywając go ryżem.
Przeszło.
O uwielbieniu dla wszelakich zapiekanek pisałam już nieraz, ta dołącza do grona naszych ulubionych.
Ryż, brokuł, sos serowy na bazie beszamelu - sposób na smaczny obiad.
Przepis znaleziony na Smitten Kitchen, zmodyfikowałam go nieco i podaję swoją wersję.
Przepis:
świeży brokuł (można użyć paczki mrożonego, ok. 450g)
200g ryżu basmati (lub innego ulubionego)
szklanka mleka
2/3 szklanki bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
łyżka musztardy
pieprz cayenne
szklanka startego cheddara
1/2 szklanki startego sera manchego (lub pecorino, parmezanu, cheddara)
Brokuł i ryż ugotować al dente (ryż basmati gotuję maksymalnie 10 minut), odcedzić.
Piekarnik nastawić do 210C. Żaroodporne naczynie (użyłam ceramicznej formy do tarty o średnicy 28cm) wysmarować lekko masłem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, przesmażyć chwilę mieszając rózgą, następnie powoli wlewać mleko, intensywnie mieszając. Gdy uzyskamy w miarę gładki sos, wlewamy bulion i wciąż mieszając gotujemy 3-4 minuty aż mieszanina zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem cayenne (ostrożnie, jest naprawdę ostry), zwykłym pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy musztardę, wsypujemy cheddar, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż ser się rozpuści.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy ryż i różyczki brokuła, lekko mieszamy. Polewamy gęstym sosem, ponownie mieszamy i posypujemy manchego.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz