Babka czekoladowo-migdałowa
Smaczna i prosta babka z czekoladą i mielonymi migdałami.
Przepis musiał się odleżeć - wydrukowałam go w grudniu 2013 i nagle dziś postanowiłam go wykorzystać.
Znaleziona na BBC Good Food.
Podobno najlepsza na drugi i trzeci dzień.
Przekonamy się.
Przepis:
180g miękkiego masła
150g cukru (najlepiej drobnego)
łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g mąki pszennej
75g mielonych migdałów
3 duże jajka
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao zmieszane z 3 łyżkami wrzątku, roztarte na pastę (musiałam dodać więcej wody)
100g posiekanej gorzkiej czekolady
Dobrze gdyby jajka i mleko były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180C góra/dół. Formę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką (nadmiar mąki wytrzepać).
Mąkę zmieszać z proszkiem i mielonymi migdałami.
Masło utrzeć z cukrem przez kilka minut, na jasną, puszystą masę. Wlać ekstrakt migdałowy.
Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając, na zmianę z łyżką mąki. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać resztę mąki i wlać mleko, krótko zmiksować.
Połowę ciasta odłożyć do miski i wymieszać z posiekaną czekoladą.
Resztę ciasta zmiksować z pastą kakaową.
Do foremki wkładać na zmianę po łyżce jasnej i ciemnej masy, wyrównać powierzchnię. Piec 40-50 minut, do suchego patyczka (piekłam 43). Ostudzić 10 minut w formie, potem delikatnie wyjąć na kratkę.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Przepis musiał się odleżeć - wydrukowałam go w grudniu 2013 i nagle dziś postanowiłam go wykorzystać.
Znaleziona na BBC Good Food.
Podobno najlepsza na drugi i trzeci dzień.
Przekonamy się.
Przepis:
180g miękkiego masła
150g cukru (najlepiej drobnego)
łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g mąki pszennej
75g mielonych migdałów
3 duże jajka
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao zmieszane z 3 łyżkami wrzątku, roztarte na pastę (musiałam dodać więcej wody)
100g posiekanej gorzkiej czekolady
Dobrze gdyby jajka i mleko były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180C góra/dół. Formę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką (nadmiar mąki wytrzepać).
Mąkę zmieszać z proszkiem i mielonymi migdałami.
Masło utrzeć z cukrem przez kilka minut, na jasną, puszystą masę. Wlać ekstrakt migdałowy.
Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając, na zmianę z łyżką mąki. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać resztę mąki i wlać mleko, krótko zmiksować.
Połowę ciasta odłożyć do miski i wymieszać z posiekaną czekoladą.
Resztę ciasta zmiksować z pastą kakaową.
Do foremki wkładać na zmianę po łyżce jasnej i ciemnej masy, wyrównać powierzchnię. Piec 40-50 minut, do suchego patyczka (piekłam 43). Ostudzić 10 minut w formie, potem delikatnie wyjąć na kratkę.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz