Kokosanki z dżemem porzeczkowym
Może nie są to prawdziwe kokosanki, ale ciasto jest bardzo smaczne.
Kokosowy spód, posmarowany dżemem z czarnej porzeczki (domowej roboty!), przykryty kokosową bezą.
Nie jestem wielbicielką tych ciastek (choć kokosowy smak bardzo lubię), a za bezą nie przepadam, ale to ciasto mnie urzekło.
Może dlatego, że dawno nie jadłam porzeczkowego dżemu ani takiego połączenia smaków.
A może dlatego, że po prostu jest pyszne.
Bezowa warstwa nie jest sucha, raczej piankowa - nie wiem, czy o to właśnie chodziło autorom, ale czas pieczenia był dość krótki i stosunkowo wysoka temperatura jak na bezę.
Myślę też, że warto by najpierw lekko podpiec spód, a dopiero potem posmarować dżemem i nałożyć bezę. Mój był leciutko niedopieczony i choć pyszny, źle się kroiło.
Chętnie je jeszcze kiedyś upiekę, jeśli tylko dostanę porzeczkowy dżem (tak, Mamo, wiem że to czytasz :) ).
Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood.
Przepis:
100g masła
100g mąki pszennej
100g cukru (można dać mniej, jakieś 70g)
85g wiórków kokosowych
3 duże żółtka
mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
beza:
3 białka
75g cukru
50g wiórków kokosowych
garść płatków kokosowych do posypania (opcjonalnie)
Piekarnik nastawić na 180C góra/dół. Blachę 20x23 lub 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, dodać pokrojone na kawałki masło, rozcierać je palcami z mąką, do uzyskania grubych okruchów. Dodać żółtka i zagnieść krótko ciasto. Wylepić nim spód blachy, wstawić do lodówki.
Białka umieścić w misie miksera, ubijać na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Do sztywnej piany wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać (lub krótko zmiksować).
Spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć równomiernie bezę. Posypać płatkami kokosa (opcjonalnie).
Piec 25 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce, pokroić po całkowitym wystudzeniu.
Kokosowy spód, posmarowany dżemem z czarnej porzeczki (domowej roboty!), przykryty kokosową bezą.
Nie jestem wielbicielką tych ciastek (choć kokosowy smak bardzo lubię), a za bezą nie przepadam, ale to ciasto mnie urzekło.
Może dlatego, że dawno nie jadłam porzeczkowego dżemu ani takiego połączenia smaków.
A może dlatego, że po prostu jest pyszne.
Bezowa warstwa nie jest sucha, raczej piankowa - nie wiem, czy o to właśnie chodziło autorom, ale czas pieczenia był dość krótki i stosunkowo wysoka temperatura jak na bezę.
Myślę też, że warto by najpierw lekko podpiec spód, a dopiero potem posmarować dżemem i nałożyć bezę. Mój był leciutko niedopieczony i choć pyszny, źle się kroiło.
Chętnie je jeszcze kiedyś upiekę, jeśli tylko dostanę porzeczkowy dżem (tak, Mamo, wiem że to czytasz :) ).
Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood.
Przepis:
100g masła
100g mąki pszennej
100g cukru (można dać mniej, jakieś 70g)
85g wiórków kokosowych
3 duże żółtka
mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
beza:
3 białka
75g cukru
50g wiórków kokosowych
garść płatków kokosowych do posypania (opcjonalnie)
Piekarnik nastawić na 180C góra/dół. Blachę 20x23 lub 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, dodać pokrojone na kawałki masło, rozcierać je palcami z mąką, do uzyskania grubych okruchów. Dodać żółtka i zagnieść krótko ciasto. Wylepić nim spód blachy, wstawić do lodówki.
Białka umieścić w misie miksera, ubijać na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Do sztywnej piany wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać (lub krótko zmiksować).
Spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć równomiernie bezę. Posypać płatkami kokosa (opcjonalnie).
Piec 25 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce, pokroić po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz