Sos BBQ (Barbecue)
Nie żyjemy w USA, więc sos BBQ nie jest tak popularny, jak majonez, czy musztarda, ale zdecydowanie lubię ten smak.
Kupiłam gotowy sos ze trzy razy w życiu, ale przeważnie nie mam go wśród moich żelaznych zapasów (jak keczup np.).
Postanowiłam zrobić go sama, gdy natrafiłam na ten przepis.
Wydawał się prosty (i jest prosty), składniki posiadałam.
Oto i on:
W smaku taki, jakiego się spodziewałam: słodko-ostry, przepyszny!
Już cieszę się na jutrzejszy obiad, który sowicie umoczę w mym własnym sosie BBQ...
Przepis (z drobnymi modyfikacjami):
1 i 1/4 szklanki keczupu
1/3 szklanki ciemnego cukru muscovado
1/4 szklanki melasy
1/4 szklanki soku ananasowego
1/4 szklanki wody
łyżka sosu worcestershire
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki wędzonej papryki
ząbek czosnku, starty
szczypta (lub więcej) płatków chilli
łyżeczka soli morskiej
pieprz, do smaku
opcjonalnie: 1/8 szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej), do zagęszczenia
Wszystkie składniki (z wyjątkiem wody ze skrobią) włożyć do garnka, wymieszać, zagotować, podgrzewać około 5 minut, do lekkiego zgęstnienia. Jeśli sos jest za rzadki, dodać mieszankę wody i skrobi, pogotować chwilę, mieszając. Ja nie zagęszczałam.
Trzymać w lodówce, podobno można nawet do 2 miesięcy i dłużej.
Kupiłam gotowy sos ze trzy razy w życiu, ale przeważnie nie mam go wśród moich żelaznych zapasów (jak keczup np.).
Postanowiłam zrobić go sama, gdy natrafiłam na ten przepis.
Wydawał się prosty (i jest prosty), składniki posiadałam.
Oto i on:
W smaku taki, jakiego się spodziewałam: słodko-ostry, przepyszny!
Już cieszę się na jutrzejszy obiad, który sowicie umoczę w mym własnym sosie BBQ...
Przepis (z drobnymi modyfikacjami):
1 i 1/4 szklanki keczupu
1/3 szklanki ciemnego cukru muscovado
1/4 szklanki melasy
1/4 szklanki soku ananasowego
1/4 szklanki wody
łyżka sosu worcestershire
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki wędzonej papryki
ząbek czosnku, starty
szczypta (lub więcej) płatków chilli
łyżeczka soli morskiej
pieprz, do smaku
opcjonalnie: 1/8 szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej), do zagęszczenia
Wszystkie składniki (z wyjątkiem wody ze skrobią) włożyć do garnka, wymieszać, zagotować, podgrzewać około 5 minut, do lekkiego zgęstnienia. Jeśli sos jest za rzadki, dodać mieszankę wody i skrobi, pogotować chwilę, mieszając. Ja nie zagęszczałam.
Trzymać w lodówce, podobno można nawet do 2 miesięcy i dłużej.
Komentarze
Prześlij komentarz