Biryani z soczewicą

Przepyszna zapiekanka z mielonym mięsem, ryżem i soczewicą.

Pachnąca utłuczoną w moździerzu kolendrą, z własnym sosem pomidorowym z dodatkiem ajwaru.





Bardzo duża zapiekanka, przeważnie jemy ją dwa dni z rzędu, a czasem zostanie nawet mała porcja do zamrożenia.

Młodszy dołączył do grona fanów tego dania, Starszy cedzi przez zęby, więc dostaje coś innego.

A szkoda.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Moje modyfikacje:
- pomijam nasiona kopru włoskiego
- zamiast puszki pomidorów używam 250g passaty pomidorowej
- daję jedną zwykłą cebulę zamiast 3 szalotek
- dodaję 1 duży ząbek czosnku zamiast 3.

Naprawdę polecam, to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Soczewica według mnie nie jest mocno wyczuwalna, może da się ją przemycić tym, którzy jej nie lubią.

Komentarze