Biryani z soczewicą
Przepyszna zapiekanka z mielonym mięsem, ryżem i soczewicą.
Pachnąca utłuczoną w moździerzu kolendrą, z własnym sosem pomidorowym z dodatkiem ajwaru.
Bardzo duża zapiekanka, przeważnie jemy ją dwa dni z rzędu, a czasem zostanie nawet mała porcja do zamrożenia.
Młodszy dołączył do grona fanów tego dania, Starszy cedzi przez zęby, więc dostaje coś innego.
A szkoda.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Moje modyfikacje:
- pomijam nasiona kopru włoskiego
- zamiast puszki pomidorów używam 250g passaty pomidorowej
- daję jedną zwykłą cebulę zamiast 3 szalotek
- dodaję 1 duży ząbek czosnku zamiast 3.
Naprawdę polecam, to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Soczewica według mnie nie jest mocno wyczuwalna, może da się ją przemycić tym, którzy jej nie lubią.
Pachnąca utłuczoną w moździerzu kolendrą, z własnym sosem pomidorowym z dodatkiem ajwaru.
Bardzo duża zapiekanka, przeważnie jemy ją dwa dni z rzędu, a czasem zostanie nawet mała porcja do zamrożenia.
Młodszy dołączył do grona fanów tego dania, Starszy cedzi przez zęby, więc dostaje coś innego.
A szkoda.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Moje modyfikacje:
- pomijam nasiona kopru włoskiego
- zamiast puszki pomidorów używam 250g passaty pomidorowej
- daję jedną zwykłą cebulę zamiast 3 szalotek
- dodaję 1 duży ząbek czosnku zamiast 3.
Naprawdę polecam, to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Soczewica według mnie nie jest mocno wyczuwalna, może da się ją przemycić tym, którzy jej nie lubią.
Komentarze
Prześlij komentarz