Sałatka z ciecierzycą i kuskusem

Błyskawiczna i lekka sałatka, idealna do pracy, na lunch czy na szybką kolację. 

Można podać ją jako dodatek do mięs lub zjeść samą w sobie - jak ja.

Przepis pochodzi z BBCGoodFood.


Przepis:

100g kuskusu
puszka ciecierzycy, odsączonej
100ml gorącego bulionu
1-2 łyżki soku z cytryny
1 grillowana papryka w zalewie, odsączona, posiekana
25g płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni
garść świeżej mięty - opcjonalnie
2 łyżki greckiego jogurtu - opcjonalnie
łyżeczka harissy - opcjonalnie

Kuskus i ciecierzycę włożyć do miski, zalać gorącym bulionem, przykryć na 5 minut, aż kuskus wchłonie cały płyn.

Lekko przestudzić, dodać sok z cytryny, paprykę, migdały i miętę (opcjonalnie).  Dobrze wymieszać.

Polać jogurtem i odrobiną harissy (uwaga, harissa jest bardzo ostra).

Komentarze