Ciastka z toffee

Proste, szybkie i pyszne ciasteczka z czekoladą, nadziewane całymi kawałkami toffee. Pieczone w formie na muffiny, dzięki czemu nie rozlewają się na boki, rosną tylko w górę i mają ciekawy kształt.


Użyłam angielskich krówek (fudge), ale myślę że nasze własne, przekrojone na pół, też znajdą zastosowanie. Raczej te kruche, niż ciągnące.



Zjadłam, niestety, tylko jedno ciasteczko. Resztę Dzieci zabrały do znajomych.


Będę musiała upiec je jeszcze raz...



Przepis (Averie Cooks):

113g masła, stopić
duże jajko
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
1/8 szklanki zwykłego cukru
łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (albo ziemniaczanej)
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli (opcjonalnie)
100g posiekanej czekolady deserowej
12 sztuk kwadratowych kruchych cukierków toffee (albo 6 krówek, przepołowionych)

Piekarnik nagrzać do 175C góra/dół. Formę na muffiny dobrze wysmarować masłem.

Masło stopić, lekko ostudzić, dodać cukier i jajko i wanilię, wymieszać widelcem.

Dodać mąki, sodę i sól, wymieszać tylko do połączenia składników. Wsypać posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto podzielić na 12 porcji. Z każdej ulepić kulę, lekko wdusić toffee do środka, dokładnie oblepić ciastem. Układać w foremce na muffiny.

Piec 10-12 minut. Powinny wyglądać na lekko niedopieczone, dojdą jeszcze stygnąć w formie. Studzić w foremce przynajmniej 20 minut, później można próbować delikatnie wyjąć na kratkę.


Komentarze