Łosoś w glazurze BBQ

Błyskawiczny obiad.

Jednym ruchem nastawiamy wodę na ryż, drugim rozgrzewamy patelnię i smażymy łososia.

Polewamy rybę mieszaniną syropu klonowego, sosu BBQ i sosu Worcestershire i po paru minutach otrzymujemy aromatyczne i przepyszne danie.

Przepis (Averie cooks):

2 łyżki oleju
kawałek świeżego łososia o wadze 30-40dkg lub dwa mniejsze
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki sosu BBQ
2 łyżeczki sosu Worcestershire

ryż basmati do podania

Na patelni rozgrzać olej, ułożyć łososia skórą do góry. Polać sokiem z cytryny (uwaga, zacznie pryskać), posolić, popieprzyć, przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu około 6 minut.

Odkryć pokrywkę, zmniejszyć ogień, polać łososia syropem klonowym, sosem BBQ oraz sosem Worcestershire, przewrócić skórą do dołu i znów skórą do góry (by dobrze wymieszać marynatę), przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu dalsze 5 minut (lub dłużej, jeśli filet jest gruby). 

Na talerzach ułożyć ryż, na nim poukładać kawałki łososia, polać delikatnie sosem.

Komentarze