Czekoladowe ciasto z bezą

Absolutnie genialne!


Warstwa wilgotnego ciasta, pyszny krem i beza.


To zupełnie inny wymiar czekoladowego ciasta.


Jest naprawdę przepyszne, zachwyciło wszystkich.

Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę zachodu. Ciasto to bułka z masłem, krem również, tylko bezie należy poświęcić chwilę. Ale warto.

Pieczemy w żaroodpornej formie, na tyle wysokiej, by nie wykipiało.

Gotowe trzeba ostudzić przez godzinę, potem można oddać się czekoladowej radości...

Dawno żadne czekoladowe ciasto mnie tak nie urzekło.

Przepis (Half Baked Harvest):

220g masła
2 łyżki kakao
szklanka zaparzonej kawy (użyłam Inki)
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka sody
szczypta soli
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki greckiego jogurtu (lub innego naturalnego, ale gęstego)

puszka słodzonego mleka skondensowanego 530g
120g deserowej lub gorzkiej czekolady

6 białek
3/4 szklanki drobnego cukru
1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1 i 1/2 łyżki kakao
80g deserowej czekolady, stopionej

Piekarnik nagrzać do 175C góra/dół. Wysmarować masłem żaroodporne naczynie o wymiarach około 25x38cm.

Masło umieścić w garnku razem z kawą i kakao, podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia masła.

Zdjąć z ognia i wsypać mąkę z sodą i solą oraz cukier, wymieszać energicznie łyżką lub rózgą. Może być lekko grudkowate (moje było bardzo gęste). Dodać jajka, wanilię i jogurt, ponownie wymieszać tylko do połączenia składników. Może mieć niewielkie grudki, nie szkodzi. Wylać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię i piec przez 20 minut.

W tym czasie przygotować krem - w garnuszku umieścić mleko i połamaną czekoladę, podgrzewać mieszając aż powstanie gładka masa. Wyłączyć gaz, ale zostawić na palniku (powinna pozostać ciepła).

W dużej misce ubić białka na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce, stale ubijając aż stanie się sztywna i błyszcząca. Dodać ocet winny, ubijać jeszcze około 4 minut, następnie wsypać delikatnie skrobię i kakao, szybko ubić do wymieszania. Polać roztopioną czekoladą, nie mieszać.

Na gorące ciasto wylać czekoladowy krem, wyrównać, na wierzchu ułożyć delikatnie bezę. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut.

Ostudzić przynajmniej przez godzinę.




Komentarze