Wegańskie ciasto kokosowo-czekoladowe
Znalezione przypadkiem na Kwestii Smaku.
Bez tłuszczu, bez jajek, na mleku roślinnym.
Smaczne, ale nie powalające. Szybkie i łatwe - może służyć jako przepis awaryjny, gdy mamy ochotę na domowy wypiek, a w lodówce brak nie tylko jajek, ale i masła.
Lub dla osób uczulonych na te składniki.
Pominęłam polewę, mleko kokosowe zastąpiłam ryżowym, a ilość cukru zmniejszyłam do 150g. Piekłam w tortownicy 20cm, zatem skróciłam czas pieczenia - po 30 minutach było gotowe.
Ma dość gąbczastą strukturę, która nie każdemu może odpowiadać. Moje dzieci zjadły bez komentarza.
Może na mleku kokosowym byłoby smaczniejsze?
Zjedliśmy po kawałku, resztę zamroziłam z myślą o cake popsach. Będzie wersja kokosowa.
Bez tłuszczu, bez jajek, na mleku roślinnym.
Smaczne, ale nie powalające. Szybkie i łatwe - może służyć jako przepis awaryjny, gdy mamy ochotę na domowy wypiek, a w lodówce brak nie tylko jajek, ale i masła.
Lub dla osób uczulonych na te składniki.
Pominęłam polewę, mleko kokosowe zastąpiłam ryżowym, a ilość cukru zmniejszyłam do 150g. Piekłam w tortownicy 20cm, zatem skróciłam czas pieczenia - po 30 minutach było gotowe.
Ma dość gąbczastą strukturę, która nie każdemu może odpowiadać. Moje dzieci zjadły bez komentarza.
Może na mleku kokosowym byłoby smaczniejsze?
Zjedliśmy po kawałku, resztę zamroziłam z myślą o cake popsach. Będzie wersja kokosowa.
Komentarze
Prześlij komentarz