Wegańskie ciasto kokosowo-czekoladowe

Znalezione przypadkiem na Kwestii Smaku.

Bez tłuszczu, bez jajek, na mleku roślinnym.

Smaczne, ale nie powalające. Szybkie i łatwe - może służyć jako przepis awaryjny, gdy mamy ochotę na domowy wypiek, a w lodówce brak nie tylko jajek, ale i masła.

Lub dla osób uczulonych na te składniki.

Pominęłam polewę, mleko kokosowe zastąpiłam ryżowym, a ilość cukru zmniejszyłam do 150g. Piekłam w tortownicy 20cm, zatem skróciłam czas pieczenia - po 30 minutach było gotowe.

Ma dość gąbczastą strukturę, która nie każdemu może odpowiadać. Moje dzieci zjadły bez komentarza.

Może na mleku kokosowym byłoby smaczniejsze?

Zjedliśmy po kawałku, resztę zamroziłam z myślą o cake popsach. Będzie wersja kokosowa.

Komentarze