Jabłkowo-waniliowo-owsiane smoothie

Moja faza na płatki owsiane trwa.

Tym razem znów z jabłkami, ale w postaci fenomenalnego smoothie, znalezionego tutaj.

Kilka prostych składników, kilkanaście sekund miksowania blenderem i przepyszna przekąska albo deser.





Czegóż można chcieć więcej?

Smoothie ma ziarnistą strukturę, dzięki płatkom. Ci, którym przeszkadzają płatki, mogliby pewnie spróbować je pominąć i cieszyć się po prostu jabłkowo-waniliowym smoothie. Ale dla mnie stanowią clou programu.

 

Jak zwykle pominęłam cukier. Myślę, że można pokusić się o użycie naturalnego jogurtu z własnym cukrem waniliowym lub z brązowym cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Skład gotowych waniliowych jogurtów to nie jest to, co lubię...

Przepis (nieznacznie zmodyfikowany):

2 średnie jabłka starte na tarce o dużych oczkach
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki waniliowego jogurtu (lub zwykłego jogurtu z ziarenkami wanilii i cukrem lub cukrem waniliowym)
1/4 szklanki płatków owsianych

Wszystko umieścić w pojemniku blendera/malaksera, zmiksować, przelać do szklanek.

Wychodzą dwie porcje - smoothie jest dość sycące. Ewentualnie jedna porcja dla bardzo głodnej osoby :)

Komentarze