Mango lassi
"To taki orzeźwiający napój, najlepszy na upały" - powiedziałam do dzieci, po czym zamilkłam.
Bo w takim razie - dlaczego, u licha, zrobiłam go w środku zimy??
Odpowiedź brzmi: bo tak.
Miałam ochotę spróbować mango, po raz pierwszy w życiu.
I nie mogłam czekać do lata, po prostu.
Choć dziś znów porządnie zmarzłam, wypiłam ten koktajl z przyjemnością!
Rzeczywiście orzeźwiający smak, lekki jak arbuz czy ogórek.
Chętnie będę powtarzać w gorącym sezonie.
Młodszy wypił z aprobatą (również pewną ilość z mojej szklanki...).
Starszy się skrzywił, bo za kwaśne...
Cóż.
Mnie bardzo smakowało, mojej Mamie też.
Naprawdę dobre!
Przepis znalazłam na Kwestii Smaku.
Zwiększyłam ilość składników do 4 porcji.
Przepis:
2 dojrzałe mango
2 x 180g jogurtu greckiego
pół szklanki wody
2 łyżki syropu klonowego
Mango obrać ze skóry, wykroić miąższ i zmiksować z resztą składników. Zacząć od jednej łyżki syropu klonowego, spróbować i ewentualnie dosłodzić. Można też użyć miodu lub cukru.
Bo w takim razie - dlaczego, u licha, zrobiłam go w środku zimy??
Odpowiedź brzmi: bo tak.
Miałam ochotę spróbować mango, po raz pierwszy w życiu.
I nie mogłam czekać do lata, po prostu.
Choć dziś znów porządnie zmarzłam, wypiłam ten koktajl z przyjemnością!
Rzeczywiście orzeźwiający smak, lekki jak arbuz czy ogórek.
Chętnie będę powtarzać w gorącym sezonie.
Młodszy wypił z aprobatą (również pewną ilość z mojej szklanki...).
Starszy się skrzywił, bo za kwaśne...
Cóż.
Mnie bardzo smakowało, mojej Mamie też.
Naprawdę dobre!
Przepis znalazłam na Kwestii Smaku.
Zwiększyłam ilość składników do 4 porcji.
Przepis:
2 dojrzałe mango
2 x 180g jogurtu greckiego
pół szklanki wody
2 łyżki syropu klonowego
Mango obrać ze skóry, wykroić miąższ i zmiksować z resztą składników. Zacząć od jednej łyżki syropu klonowego, spróbować i ewentualnie dosłodzić. Można też użyć miodu lub cukru.
Komentarze
Prześlij komentarz