Muesli z malinami i orzechami laskowymi

Tym razem na śniadanie przygotowałam takie muesli:

płatki owsiane moczyły się całą noc w soku z pomarańczy, a rano dodałam do nich jogurt, starte jabłko, maliny, orzechy laskowe i odrobinę skórki cytrynowej.

Co na to dzieci?

Młodszy dostał wersję bez orzechów (fistaszki i pistacje ładnie chrupie, ale z laskowymi mógłby mieć pewien kłopot).

Starszy dostał wersję bez malin, ale za to z miodem (bo za mało słodkie).

Mamusia zjadła z malinami i orzechami, ale za to bez miodu.


Opinie?

Młodszy z początku wsuwał chętnie, nawet wyławiał sobie maliny, by zjeść je w pierwszej kolejności.

Sukces! - pomyślałam.

Im dłużej jednak jadł, tym bardziej przekonywał się, że chyba jednak nie jest to jego śniadanie tygodnia.

Maliny nagle zrobiły się strasznie kwaśne, a płatki kłuły go w zęby.

Niemniej, 3/4 miseczki zjadł.

Starszy usiadł z powątpiewaniem, ale jednocześnie z nadzieją, że może będzie dobre.

Nadzieje szybko zostały rozwiane, ale dzielnie zjadł 3/4 porcji, podlewając sobie syropem klonowym.

Mamusia natomiast, zjadła całą porcję, bez szczególnego wykrzywiania, natomiast również żałowała, że nie ugotowała jednak kaszy jaglanej lub ulubionej owsianki z cynamonem.

Jednakowoż - zawsze to jakaś odmiana, a płodozmian wielce wskazany.

Może jeszcze kiedyś ją powtórzę.

Przepis z BBCGoodFood :

100g płatków owsianych
90ml soku z pomarańczy
kubek gęstego jogurtu naturalnego
odrobina skórki startej z cytryny
jabłko starte na tarce
garść malin
garść posiekanych orzechów laskowych

opcjonalnie: miód, śmietana

Płatki zalać sokiem z pomarańczy i 130ml wody, przykryć, wstawić na noc do lodówki.

Rano wymieszać namoczone płatki z jogurtem, skórką z cytryny, jabłkiem, miodem. Można lekko podgrzać. Posypać malinami i orzechami. Opcjonalnie - polać śmietaną.



Komentarze