Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pesto

Uwielbiam zapiekanki. 

Ta jest szybka i prosta jak drut.

Zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego pesto.

Ja tak zrobiłam.

Makaron, tuńczyk, bazyliowe pesto i cheddar. Plus kilka koktajlowych pomidorków.


 Czy nie piękne?

Przepis (znaleziony na BBCGoodFood):

400g makaronu penne
puszka tuńczyka w oleju
190g pesto z bazylii
100g startego cheddara
250g pomidorków koktajlowych

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

W dużej misce wymieszać tuńczyka (z olejem z puszki) z pesto i 1/3 sera oraz pomidorkami przekrojonymi na pół.

Piekarnik rozgrzać do 180C z termoobiegiem.

Do miski wrzucić makaron, wymieszać z mieszaniną pesto i tuńczyka, wyłożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Posypać resztą sera, wstawić do piekarnika na 12-15 minut.


Komentarze