Kiełbasa w sosie, z polentą
Nie wiem dlaczego wydrukowałam ten przepis - za polentą raczej nie przepadam.
Użyłam jej kilka razy, w wersji na słodko i wytrawnie i nie zachwyciła mnie.
Coś mi w niej przeszkadzało.
Nazwa: "cheesy polenta with sausage ragout" jednak mnie zaintrygowała.
Postanowiłam spróbować.
Nie trzymałam się ściśle przepisu, choćby dlatego, że z mojej ulubionej kiełbasy nie dało się bezboleśnie zdjąć skóry i otrzymać czegoś na kształt mielonego mięsa.
W angielskich przepisach już wielokrotnie trafiłam na rozebranie surowej kiełbasy na czynniki pierwsze - widocznie mają taki rodzaj wędliny, a może ja po prostu nie spotkałam jej w Polsce.
Więc zwyczajnie pokroiłam ją w półplasterki.
Nie miałam też rozmarynu, użyłam ziół prowansalskich, ale myślę że samo oregano, tymianek bądź majeranek również by się tutaj sprawdziły.
Do polenty nie dodawałam sera - sos i kiełbasa wydawały mi się dość tłuste i sycące, by jeszcze sobie polentę okraszać.
Pozostałe punkty przepisu zrealizowałam zgodnie z poleceniem.
Jaki efekt?
Fenomenalny!!
Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego!
Polenta w połączeniu z kiełbasą, w aromatycznym sosie, zachwyciła mnie i po raz pierwszy jadłam ją z prawdziwą przyjemnością.
Cudowny mix.
Myślę, że można również zjeść z pieczywem, ale naprawdę radzę spróbować polenty.
Choćby dla urozmaicenia.
Ja włączam to danie do kanonu i nie mogę się już doczekać, kiedy znów je zjem.
Co więcej - moi 3 domownicy również odnieśli się do posiłku z entuzjazmem.
Obiad miesiąca.
Przepis (zmodyfikowany):
łyżka oleju
cebula, posiekana
ząbek czosnku, zmiażdżony
6 surowych, wędzonych kiełbas (użyłam bydgoskiej), pokrojonych w półplasterki
250g passaty pomidorowej
łyżeczka koncentratu pomidorowego
200-300ml bulionu jarzynowego
łyżeczka ziół prowansalskich
szklanka polenty (kaszki kukurydzianej)
pół łyżeczki bulionu w paście
posiekana kolendra lub natka pietruszki
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, przesmażyć chwilę, dodać kiełbasę i smażyć 8-9 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać passatę, bulion, koncentrat i zioła, wymieszać, doprawić pieprzem, zagotować, dusić pod przykryciem 15 minut.
W tym czasie ugotować polentę - szklankę kaszy wsypać do rondla, zalać 2,5 szklanki zimnej wody, dodać bulion w paście, mieszając zagotować. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając 15-20 minut, aż wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.
Gotową wyłożyć na talerz, polać sosem z kiełbasą, posypać kolendrą/pietruszką.
Spożywać w zachwycie.
Użyłam jej kilka razy, w wersji na słodko i wytrawnie i nie zachwyciła mnie.
Coś mi w niej przeszkadzało.
Nazwa: "cheesy polenta with sausage ragout" jednak mnie zaintrygowała.
Postanowiłam spróbować.
Nie trzymałam się ściśle przepisu, choćby dlatego, że z mojej ulubionej kiełbasy nie dało się bezboleśnie zdjąć skóry i otrzymać czegoś na kształt mielonego mięsa.
W angielskich przepisach już wielokrotnie trafiłam na rozebranie surowej kiełbasy na czynniki pierwsze - widocznie mają taki rodzaj wędliny, a może ja po prostu nie spotkałam jej w Polsce.
Więc zwyczajnie pokroiłam ją w półplasterki.
Nie miałam też rozmarynu, użyłam ziół prowansalskich, ale myślę że samo oregano, tymianek bądź majeranek również by się tutaj sprawdziły.
Do polenty nie dodawałam sera - sos i kiełbasa wydawały mi się dość tłuste i sycące, by jeszcze sobie polentę okraszać.
Pozostałe punkty przepisu zrealizowałam zgodnie z poleceniem.
Jaki efekt?
Fenomenalny!!
Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego!
Polenta w połączeniu z kiełbasą, w aromatycznym sosie, zachwyciła mnie i po raz pierwszy jadłam ją z prawdziwą przyjemnością.
Cudowny mix.
Myślę, że można również zjeść z pieczywem, ale naprawdę radzę spróbować polenty.
Choćby dla urozmaicenia.
Ja włączam to danie do kanonu i nie mogę się już doczekać, kiedy znów je zjem.
Co więcej - moi 3 domownicy również odnieśli się do posiłku z entuzjazmem.
Obiad miesiąca.
Przepis (zmodyfikowany):
łyżka oleju
cebula, posiekana
ząbek czosnku, zmiażdżony
6 surowych, wędzonych kiełbas (użyłam bydgoskiej), pokrojonych w półplasterki
250g passaty pomidorowej
łyżeczka koncentratu pomidorowego
200-300ml bulionu jarzynowego
łyżeczka ziół prowansalskich
szklanka polenty (kaszki kukurydzianej)
pół łyżeczki bulionu w paście
posiekana kolendra lub natka pietruszki
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, przesmażyć chwilę, dodać kiełbasę i smażyć 8-9 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać passatę, bulion, koncentrat i zioła, wymieszać, doprawić pieprzem, zagotować, dusić pod przykryciem 15 minut.
W tym czasie ugotować polentę - szklankę kaszy wsypać do rondla, zalać 2,5 szklanki zimnej wody, dodać bulion w paście, mieszając zagotować. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając 15-20 minut, aż wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.
Gotową wyłożyć na talerz, polać sosem z kiełbasą, posypać kolendrą/pietruszką.
Spożywać w zachwycie.
Komentarze
Prześlij komentarz